کلینیک زخم

زگیل چیست؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

در جواب سوال زگیل چیست باید گفت که زگیل با نام علمی Verruca شناخته می‌شود و نوعی غده ی گوشتی است که در همه‌ی نقاط بدن رشد می‌کند. زگیل مشابه یک تومور کوچک می‌باشد که شباهت زیادی به تاول سفت و سخت دارد.

زگیل پوستی، واگیردار بوده و از تماس پوست فرد، یا پوست یک شخص آلوده به وجود می‌آید. بیش از 100 گونه ویروس ورم انسانی (زگیل) وجود دارد که می‌تواند بر روی پوست، داخل دهان، ناحیه مقعد و اندام جنسی رشد کند.

نوع معمول زگیل بیشتر بر روی دست ها و انگشتان دست رشد می‌کند، اما انواع دیگر آن بیشتر بر روی آلت تناسلی رشد می‌کنند. این بیماری تقریبا 10 درصد جامعه را درگیر کرده و در کودکان بیشتر از بزرگسالان رخ می‌دهد.

در درصد کمی از افراد، زگیل به خودی خود پس از 3 ماه از بین می رود. اما در بیشتر مواقع این ویروس نیاز به درمان دارد. درمان‌های متعددی برای زگیل وجود دارد که با توجه به تشخیص پزشک متخصص، انتخاب می‌گردد. در میان انواع روش‌های درمان، لیزر درمانی بهترین روش است و عوارض کمتری به نسبت سایر روش ها دارد.

انواع زگیل کدامند؟

انواع گوناگونی از زگیل ها تا به امروز شناسایی شده است که از نظر ظاهر و محل پیدایش با یکدیگر فرق دارند و به دسته های زیر طبقه بندی می‌شوند:

زگیل معمولی

این زگیل‌ها به اندازه نخود بوده و سطحی خشن و زبر دارند. در ابتدا یکی از این زگیل ها بر روی دست‌ها و زانوها به وجود می‌آید و با پیشرفت ویروس، تعداد آن‌ها بیشتر می‌شود.
معمولا زگیل‌های معمولی، به شکل چند ضلعی بوده یا گرد هستند. این نوع ویروس علائم خاصی ندارد و دارای بافت نرمی است.

زگیل کف پا

زگیل کف پا، همانطور که از نامش پیداست، در سطح پوست پا رشد می‌کند. در وهله اول، این زگیل‌ها مانند تاول‌های براق هستند، اما با گذشت زمان، تغییر رنگ داده و به رنگ قهوه ای مایل به زرد در‌می‌آیند. زگیل کف پا به دلیل راه رفتن و ایجاد اصطکاک، بسیار دردناک بوده و مانند یک سنگ در کفش می‌ماند.

زگیل پنجه ای یا رشته ای

زگیل های رشته ای معمولا بر روی صورت، روی پلک‌ها، گردن، لب‌ها و زیر چانه‌ نمایان می‌شوند. این زگیل‌ها ریز هستند و رنگ آن‌ها نزدیک به رنگ پوست انسان است.

زگیل تخت

زگیل‌های تخت معمولا در ران پا، بازوها و صورت نوجوانان دیده می‌شوند، ظاهر آن‌ها بیضی یا چند ضلعی است و تعدادشان متفاوت می‌باشد. این زگیل‌ها، رشد کندی داشته و مانند خال‌هایی به رنگ زرد، قهوه ای یا صورتی هستند.

زگیل داخلی

زگیل‌های داخلی، اطراف و داخل ناخن های دست و پا رشد می‌کنند. در برخی از مواقع این نوع زگیل، بسیار دردناک است و مانع از رشد ناخن ها می‌شود و نیاز به درمان دارد.

زگیل تناسلی

زگیل تناسلی، یک برجستگی کوچک است و ظاهری گوشتی دارد. در مردان، در بیضه‌ها، مقعد یا نوک آلت تناسلی نمایان می‌شود و در زنان، روی مجرا، در دیواره‌های واژن و ناحیه بین مقعد و دهانه رحم رشد می‌کند.

حتما بخوانید  لیزر زگیل (درمان زگیل تناسلی با لیزر)

علت بروز زگیل چیست؟

زگیل‌ها از طریق ویروس پاپیلوما انسانی (HPV) از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شوند. ویروس HPV بیش از 100 یا 150 گونه مختلف داشته و تنها برخی از آن‌هابه صورت زگیل های پوستی نمایان می‌شوند.

برخی از این گونه‌ها، از طریق تماس و رابطه جنسی به فرد انتقال می‌یابند. در حالت کلی، ویروس HPV یا زگیل، از طریق تماس پوست یا به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی با دیگران منتقل می‌شود.

این ویروس می‌تواند از طریق جویدن ناخن‌ها و زخم و خراش وارد پوست فرد شده و در بدن پخش شود. ویروس HPV، در بدن هر فرد با توجه به سیستم ایمنی، واکنش های متفاوتی دارد و تمام افراد در مواجهه با زگیل، به آن مبتلا نمی‌شوند.

چه کسانی در خطر ابتلا به زگیل هستند؟

افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به زگیل هستند. به عنوان مثال کودکان و نوجوانان که ایمنی کافی در برابر ویروس ها ندارند، بیشتر از بزرگسالان به این ویروس دچار می‌شوند.

همچنین افرادی که به دلیل درمان‌های خاص مانند عمل پیوند اعضای بدن، بدنشان ضعیف شده است یا تحت درمان دارویی می باشند، در معرض ابتلا به اچ پی وی (HPV) هستند. مبتلایان به ویروس HIV (ایدز) نیز به دلیل سیستم ایمنی ضعیف، امکان ابتلا را دارند.

ارسال عکس ها از طریق شماره واتساپ زیر امکان پذیر است.

علائم زگیل چیست؟

زگیل پوستی می تواند علائمی مانند موارد زیر داشته باشد:

  • زائده‌هایی در اطراف و زیر ناخن‌ها
  • برآمدگی‌های زبر به رنگ سیاه در نقاط مختلف بدن
  • وجود زگیل های رشته ای روی صورت
  • برآمدگی‌های شفاف بر روی دست و پا
  • برآمدگی‌های گوشتی و نقطه نقطه به رنگ‌های سفید، قرمز و صورتی
  • نقطه های خشن و زبر بر روی بخش‌هایی از پوست

نحوه انتقال زگیل به چه صورت است؟

زگیل‌های پوستی، مسری هستند و از طریق تماس مستقیم با پوست از فرد آلوده به فرد دیگر منتقل می‌شوند. به عنوان مثال زمانی که زگیل ها لمس شده و سپس قسمت دیگری از بدن با همان دست آلوده لمس شوند، زگیل به وجود می‌آید. علاوه بر آن، زگیل با لوازم شخصی مانند حوله و تیغ نیز از فرد مبتلا به بدن سایر افراد پخش می‌شود. بهترین پوست برای رشد زگیل، پوست‌های نرم و مرطوب است.

چه زمانی باید برای درمان زگیل به پزشک مراجعه کرد؟

زمانی که زگیل‌ها به صورت زائده گوشتی بر روی قسمت‌های مختلف بدن مانند دهان، صورت، ناحیه تناسلی و… ظاهر شدند و علائمی مانند عفونت، تغییر رنگ یا خونریزی داشتند؛ بایستی به پزشک مراجعه کرد. بیشتر زگیل‌ها بی ضرر هستند و معمولا در کودکان بدون درمان و پس از یک دوره، از بین می‌روند. اما در برخی از موارد نیز امکان دارد نه تنها از بین نروند، بلکه روز به روز بزرگتر شوند. از همین رو، بایستی برای درمان به پزشک مراجعه کرد.

حتما بخوانید  فرق زگیل و میخچه

برای درمان زگیل، فاکتورهای زیادی مانند سن، میزان سلامتی و نوع زگیل مهم هستند. ویروس HPV درمان قطعی ندارد و گاهی حتی با اینکه علائمی ندارد، در پوست باقی مانده و بعدها به صورت زگیل ظاهر می‌شود.

درمان خانگی انواع زگیل

چندین روش برای درمان خانگی زگیل وجود دارد که به شرح زیر است:

1.سیر

سیر به دلیل داشتن خواص ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضد ویروسی برای درمان زگیل روش خوبی محسوب می‌شود. برای استفاده از سیر، ابتدا ناحیه زگیل را به خوبی با آب و صابون شسته و خشک کنید. سپس یک حبه سیر را له کرده و بر روی محل مورد نظر قرار دهید.
پس از 20 دقیقه ناحیه مورد نظر را بشویید. البته می‌توانید سیر له شده را به بر روی ناحیه مورد نظر قرار داده و از یک باند، برای نفوذ بیشتر آب سیر به داخل پوست استفاده کنید.
سیر برای درمان خانگی زگیل روش موثری است و عوارض جانبی خاصی ندارد. تنها در برخی از موارد باعث ایجاد حساسیت پوستی می‌شود که موضوع نگران کننده ای نیست. شما می توانید به مدت یک هفته، هر روز این کار را انجام دهید تا تاثیر آن را ببینید.

2.سرکه سیب

سرکه سیب نیز مانند سیر، دارای خواص ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضد ویروسی است. اسید مالئیک و اسید لاکتیک موجود در سرکه سیب، زگیل را از پوست جدا کرده و پوست را لایه برداری می‌کند.
برای درمان با سرکه سیب، تنها کافیست دو پیمانه از آن را با یک پیمانه آب ترکیب کرده و با یک پد تمیز، به محل زگیل بزنید. سپس می‌توانید آن را با یک باند بسته و پس از 12 ساعت بشویید. سرکه سیب نوعی خوراکی می‌باشد که برای پوست بدن و صورت، کاملا بی ضرر است.

3.پوست پرتقال و ویتامین c

پوست پرتقال و ویتامین c، خاصیت اسیدی دارند و برای مبارزه با انواع ویروس ها، گزینه‌ی مناسبی به شمار می‌روند. تنها کافیست مقداری از پوست پرتقال یا خمیر ویتامین c را بر روی ناحیه زگیل مالیده و با یک باند ببندید.
برای درست کردن خمیر ویتامین c مقداری آب به قرص ویتامین c اضافه کنید تا حالت خمیری پیدا کند. این کار را می‌توانید یک بار در روز انجام داده و پس از دو هفته اثر آن را ببینید.

4.جوش شیرین

از خواص جوش شیرین می‌توان به ضد عفونی و ضد التهاب بودن آن اشاره نمود. برای درست کردن خمیر جوش شیرین، تنها کافیست آن را با یک قاشق مربا خوری سرکه سفید ترکیب کرده و حالت خمیری به آن بدهید.
روزی یک بار می‌توانید از این خمیر استفاده نمایید. خمیر را بر روی ناحیه مورد نظر قرار داده و برای تاثیر بیشتر با باند ببندید تا خواص جوش شیرین به داخل پوست نفوذ کند.

حتما بخوانید  درماتیت چیست؟

5.علف هرز قاصدک

خواص قاصدک از دیرباز تا کنون، مورد توجه بسیاری از ایرانیان قرار گرفته است و برای درمان بسیاری از ویروس‌ها از آن استفاده می‌شود. برای پیدا کردن قاصدک می‌توانید به دشت ها یا روستاهای نزدیک سفر کرده و علف هرز قاصدک را بچینید. به مدت 10 روز، صمغ علف را روی ناحیه زگیل ریخته و نتیجه آن را مشاهده نمایید.

6.ریحان

ریحان تازه نیز خاصیت ضدعفونی و ضد باکتریال دارد. چند برگ ریحان را روی محل زگیل قرار داده و با باند ببندید. این کار را می‌توانید در روز، دو بار انجام داده و تاثیرش را مشاهده کنید.

روش های درمان انواع زگیل

در صورتی که درمان خانگی برای زگیل موثر نباشد، بایستی از روش های دیگر برای درمان استفاده نمود. در این مواقع باید به پزشک مراجعه کنید، پزشک معالج با توجه به نوع زگیل، یکی از روش های درمانی زیر را انتخاب می‌کند:

استفاده از چسب برزنتی

از چسب برزنتی، برای ناحیه زگیل استفاده می‌شود. پس از چند مرحله استفاده از چسب، عارضه پوستی به طور کامل از بین می‌رود.

روش کرایوتراپی (منجمد کردن زگیل)

کرایوتراپی یا انجماد، یکی از روش های قدیمی برای درمان زگیل است. در این روش، از اسپری سرد که مخلوط دی متیل اتر و نیتروژن مایع است، استفاده نموده و به محل مورد نظر می زنند. پس از منجمد کردن زگیل، عارضه بر طرف می‌شود.

درمان با سالیسیلیک اسید

در این مواقع، دارویی که حاوی سالیسیلیک اسید است به بیمار داده می‌شود و پس از استفاده، زگیل برطرف خواهد شد. البته طول درمان این روش، بین چند روز تا چند هفته، به تشخیص پزشک معالج است.

درمان زگیل با لیزر

لیزر زگیل یکی از بهترین روش‌ها برای درمان قطعی زگیل است و احتمال عود پایینی دارد. درمان های متعددی برای زگیل با توجه به شرایط فرد وجود دارد که بهترین روش توسط پزشک متخصص انتخاب می‌شود.

در میان انواع روش‌ها، لیزر درمانی بیشترین میزان موفقیت را داشته و عوارض کمی دارد. در نهایت اگر بیمار به هیچ کدام از روش های درمانی ذکر شده پاسخ نداد، عمل جراحی برای برداشتن قسمت آلوده انجام می‌شود.

جمع بندی برای زگیل چیست

در این مقاله، زگیل و علائم و علت بروز آن را به طور کامل شرح دادیم. زگیل‌ها امکان دارد در هر نقطه از بدن نمایان شوند و در صورت کارساز نبودن روش‌های درمان خانگی، بایستی به پزشک مراجعه کرد.

در صورتی که ضایعه ای مشکوک بر روی بدن یا صورت خود دارید، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا تحت درمان قرار بگیرید. کلینیک زخم یکی از مراکز معتبر برای ارائه کلیه خدمات پزشکی مانند درمان انواع زگیل با موثرین روش‌ها می‌باشد. تنها کافیست با شماره‌های موجود در سایت تماس گرفته و نوبت رزرو کنید.

دکتر بابک ثابت
دکتر بابک ثابت

دکتر بابک ثابت متخصص جراحی عمومی - نظرات و اینستاگرام دکتر بابک ثابت - آدرس مطب و شماره تماس دکتر ثابت برای نوبت دهی - وبسایت تخصصی دکتر بابک ثابت

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟ ما در واتساپ آنلاین هستیم

برای اطلاع از هزینه عمل ها و مشاوره با پزشک در مورد:

1- درمان کیست مویی

2- درمان فیستول

3- درمان بواسیر

4- درمان زگیل

5- درمان میخچه

👇با شماره دکتر ثابت تماس بگیرید.👇