کلینیک زخم

بواسیر چیست؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

بواسیر یا هموروئید یکی از شایع‌ترین بیماری‌های نشیمنگاهی است و افراد زیادی به آن دچار هستند. بواسیر رگ های متورم در راست روده و مقعد است که مشابه رگ های واریس می‌باشد. هنگامی که رگ‌های مقعد، به دلایل مختلف کشیده شوند، تحریک شده و متورم می‌شوند.

هموروئید یا بواسیر می‌تواند در پوست اطراف مقعد ایجاد شود که به آن بواسیر خارجی می‌گویند. همچنین می تواند در داخل راست روده (پایین رکتوم) باشد که به آن بواسیر داخلی می‌گویند. تقریبا میا چهار فرد بزرگسال، سه فرد احتمال ابتلا به بواسیر را دارند.

بواسیر دارای دلایل و علل متعددی است و شما برای شناخت و درمان آن بایستی درک درستی از بواسیر چیست و علل بروز بیماری داشته باشید. خوشبختانه بیماری بواسیر، روش های درمان موثری دارد و افراد مبتلا می‌توانند از درمان خانگی و تغییر سبک زندگی برای تسکین درد استفاده نمایند. سپس با مراجعه به پزشک متخصص بیماری را درمان کنند.

علت بروز بواسیر چیست؟

هنگامی که رگ های مقعد، برای خروج مدفوع تحت فشار شدید قرار می‌گیرند، متورم یا برجسته می‌شوند و بواسیر به وجود می‌آید. در حالت کلی، هموروئید ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:

  • وارد کردن فشار زیاد به مقعد هنگام دفع مدفوع
  • نشستن طولانی مدت بر روی توالت
  • وجود یبوست یا اسهال شدید
  • اضافه وزن و چاقی
  • بارداری
  • داشتن رابطه جنسی از مقعد (آنال)
  • کمبود فیبر در رژیم غذایی
  • افزایش سن
  • حمل اجسام سنگین
  • ژنتیک
  • تحرک کم

نظرات بیماران بعد از عمل لیزر با دکتر ثابت

برای مشاهده ویدیوهای عمل و نظرات بیماران بر روی لینک زیر کلیک کنید.

دکتر بابک ثابت

انواع بواسیر کدامند؟

بواسیر، دارای دو نوع داخلی و خارجی است. بواسیر (هموروئید) داخلی در بدنه رکتوم و بخش پایینی روده بزرگ رخ می دهد. بواسیر خارجی نیز در اطراف دهانه مقعد ایجاد می‌شود. در برخی از موارد بیمار هر دو حالت را همزمان با هم دارد.

بواسیر داخلی

در جواب هموروئید داخلی چیست باید گفت همانطور که از اسمش پیداست، هموروئید داخلی در داخل مقعد به وجود آمده و علائم خاصی ندارد. تنها زمانی که فرد دچار یبوست یا اسهال شدید باشد، رگ های داخل مقعد متورم شده و مدفوع با خون خارج می‌شود.

حتما بخوانید  درمان بواسیر در بارداری

بواسیر خارجی

بواسیر یا هموروئید خارجی، در اطراف پوست کنار مقعد ایجاد شده و با خارش و خونریزی همراه است. رگ های زیر پوست کنار مقعد، در بواسیر خارجی ملتهب هستند و باعث جمع شدن خون در این ناحیه می‌شوند.

بواسیر ترومبوزه

در صورتی که بواسیر خارجی درمان نشود و خون و لخته خون در ناحیه مقعد جمع شوند، بواسیر ترومبوز به وجود می‌آید. هموروئید ترومبوزه، بسیار دردناک بوده و در لبه کناری مقعد، قابل مشاهده است.

علائم بواسیر چیست؟

علائم بواسیر، بستگی به نوع بواسیر دارد. اما برخی از این علائم در هر دو نوع بیماری مشترک هستند. این علائم به شرح زیر هستند:

  • احساس درد و ناراحتی در ناحیه مقعد
  • خونریزی
  • خارش و سوزش
  • وجود التهاب و توده در ناحیه مقعد
  • بیرون زدگی های گوشتی
  • دفع ناکامل مدفوع

روش های پیشگیری از بواسیر چیست؟

بهترین روش برای پیشگیری از بواسیر، دفع مدفوع آسان است. به همین خاطر، بایستی از غذاهای دارای فیبر استفاده نمود تا بافت مدفوع نرم بماند. غلات سبوس دار، میوه و سبزیجات سرشار از فیبر هستند و روزانه باید 20 الی 30 گرم فیبر مصرف شود.

همچنین مصرف 6 تا 8 لیوان آب و مایعات دیگر، باعث دفع مدفوع راحت تر می‌شود. ورزش و پیاده روی نیز باعث کاهش وزن شده و از بروز بواسیر جلوگیری می‌کند.

برای پیشگیری از بواسیر، از نشستن طولانی مدت در یک مکان جلوگیری کرده و در هنگام اجابت مزاج از زور زدن بیش از حد بپرهیزید. تمامی این نکات به پیشگیری از بروز بواسیر کمک می‌کنند و مفید هستند.

چه زمانی باید برای بواسیر به پزشک مراجعه کرد؟

زمانی که برای دفع مدفوع با خونریزی و درد در ناحیه مقعد همراه باشید و پس از یک هفته مراقبت در منزل بهبود پیدا نکردید، بایستی به پزشک مراجعه کنید. خونریزی مقعد امکان دارد، دلایل دیگری نیز داشته باشد که باید توسط پزشک متخصص بررسی شود، چرا که سرطان روده بزرگ و سرطان مقعد نیز علائم مشابه به هموروئید دارند. پزشک متخصص با انجام معاینات و آزمایش های لازم، نوع بیماری را تشخیص داده و بهترین روش درمان را انتخاب می‌کند.

روش‌های درمان بواسیر

برای درمان بواسیر یا هموروئید روش های مختلفی اعم از درمان خانگی، درمان با دارو، لیزر درمانی و عمل جراحی وجود دارد، که انتخاب یکی از این روش‌ها با توجه به شرایط بیمار، بر عهده پزشک معالج است.

حتما بخوانید  تفاوت شقاق و بواسیر

درمان خانگی بواسیر (هموروئید)

درمان‌های خانگی برای تسکین درد و تورم بواسیر مناسب هستند و باعث بهبود کامل بیماری نمی‌شوند. این درمان‌ها شامل رژیم غذایی درست و اصولی، استفاده از انواع شیاف یا پماد آنتی هموروئید، استفاده از روغن زیتون یا وازلین می‌شود. با این روش‌ها مدفوع راحت‌تر از مقعد خارج می‌شود و درد و التهاب کاهش می‌یابد. نشستن در تشت آب گرم، به مدت 15 دقیقه، دو یا سه مرتبه در طول روز نیز به انبساط ماهیچه‌های مقعدی و تسکین درد کمک می‌کند.

درمان بواسیر با طب سنتی

در طب سنتی، ابتدا بدن بیمار بایستی توسط رژیم غذایی اصولی از سودا پاکسازی شود. سپس به کمک گیاهانی مانند بنفشه، بابونه، شنبلیله، گیاه ختمی، تخم کتان و… درد و التهاب ضایعه برطرف شود. البته درمان خانگی و گیاهی هموروئید، تنها درد و التهاب را کاهش می‌دهد و درمان قطعی نیست.

درمان دارویی بواسیر

اگر بیمار مبتلا به بواسیر خفیف باشد، پزشک معالج با کمک دارو، بیماری را کنترل می‌کند.از جمله داروهای موثر برای بواسیر می‌توان به آسپرین، ایبوپروفن، انواع کرم و پماد آنتی هموروئید اشاره کرد که موقتا خارش و درد را تسکین می‌دهند.

در صورتی که بیمار با وجود مصرف دارو، همچنان دارای خونریزی های مکرر یا بواسیر دردناک باشد، بایستی از لیزر درمانی یا روش‌های غیر جراحی مانند اسکلروتراپی برای درمان استفاده نمود. زیرا اگر هموروئید به موقع درمان نشود، پیشروی کرده و نیاز به عمل جراحی تهاجمی مانند هموروئیدکتومی دارد.

برای مشاوره تخصصی با آقای دکتر ثابت و اطلاع از روش های درمانی تماس بگیرید.

درمان بواسیر با لیزر

یکی از قطعی‌ترین روش‌ها برای درمان بواسیر، لیزر بواسیر یا لیزر هموروئید است. چرا که این روش بدون درد و خونریزی، به صورت سرپایی انجام می‌شود و دوره نقاهت کوتاهی دارد.

لیزر درمانی یک روش غیر تهاجمی است که باعث کاهش لخته خون شده و روند بهبود زخم را تسریع می‌بخشد. هنگامی که هموروئید بیمار خفیف باشد، پزشک متخصص به تشخیص خود، از درمان با لیزر استفاده می‌کند تا بیماری به صورت قطعی درمان شود.

حتما بخوانید  درمان گیاهی بیرون‌ زدگی بواسیر

درمان هموروئید با عمل جراحی

اگر هیچکدام از روش های درمانی که در بالا به آن‌ها اشاره نمودیم موثر نبود، پزشک معالج از عمل جراحی برای درمان بواسیر استفاده می‌کند. عمل جراحی که با نام هموروئیدکتومی شناخته می‌شود، نیاز به بیهوشی عمومی و بستری دارد. از همین رو به بیماران توصیه می‌شود در صورت داشتن علائم هموروئید یا بواسیر هر چه زودتر برای درمان اقدام کنند.

جمع بندی برای بواسیر چیست

بواسیر (هموروئید) باعث التهاب رگ‌های تحتانی روده می‌شود و دارای دو نوع خارجی و داخلی است که هر کدام علائم مخصوص به خود را دارند. برای پیشگیری از بواسیر، بایستی رژیم غذایی را تغییر داده و ورزش را به برنامه روزانه اضافه کرد.

همچنین در صورت ابتلا به هموروئید بایستی به پزشک متخصص مراجعه کرد تا بیماری با تجویز دارو، لیزر درمانی یا عمل جراحی بهبود یابد. اگر شما هم مشکوک به بیماری بواسیر هستید، بهتر است از کلینیک زخم نوبت گرفته و هر چه سریع‌تر برای درمان اقدام کنید.

کلینیک تخصصی زخم و لیزر نور ارائه دهنده کلیه خدمات پزشکی، برای درمان انواع بیماری‌های نشیمنگاهی از جمله بواسیر است و از پیشرفته ترین تجهیزات برای درمان بیماران استفاده می نماید. تمام جراحی های کلینیک، توسط دکتر بابک ثابت با موفقیت انجام می شود. بنابراین جهت معاینه و درمان نوبت رزرو کرده و با ما در ارتباط باشید.

سوالات متداول کاربران درباره هموروئید چیست

آیا خونریزی از مقعد نشانه بواسیر است؟

خونریزی مقعد ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد و برای تشخیص علت خونریزی، بایستی فرد بیمار سریعا به پزشک متخصص مراجعه کند.

چه افرادی مبتلا به بواسیر می‌شوند؟

بواسیر یک بیماری رایج در میان مردان و زنان است و ممکن است نیمی از افراد تا سن 50 سالگی علائم بواسیر را تجربه کنند. در حالت کلی، احتمال ابتلا به بواسیر پس از سن 30 سالگی بیشتر می‌شود.

آیا بواسیر منجر به سرطان میشود؟

خیر، بیماری بواسیر (هموروئید) به سرطان مرتبط نیست، اما سرطان روده بزرگ نیز علائمی مشابه به بواسیر دارد. از همین رو، بیمار برای تشخیص درست باید به پزشک مراجعه کند تا آزمایش‌های لازم انجام شود.

دکتر بابک ثابت
دکتر بابک ثابت

دکتر بابک ثابت متخصص جراحی عمومی - نظرات و اینستاگرام دکتر بابک ثابت - آدرس مطب و شماره تماس دکتر ثابت برای نوبت دهی - وبسایت تخصصی دکتر بابک ثابت

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟ ما در واتساپ آنلاین هستیم

برای اطلاع از هزینه عمل ها و مشاوره با پزشک در مورد:

1- درمان کیست مویی

2- درمان فیستول

3- درمان بواسیر

4- درمان زگیل

5- درمان میخچه

👇با شماره دکتر ثابت تماس بگیرید.👇