درماتیت ازجمله مشکلات پوستی رایج بین مردم است و درواقع اصطلاحی است برای اشاره به شرایطی که در آن پوست ملتهب میشود. درماتیت مشکل جدیای نیست و بهراحتی قابل درمان است اما در صورت شدید شدن میتواند خطرناک شود. در ادامه با ما همراه باشید تا باهم دربارهی درماتیت، علل، درمان و سایر مسائل مربوط به آن بیشتر بدانیم و به این سؤال که آیا درماتیت با زخم درماتیت همراه است یا نه پاسخ دهیم.
درماتیت چیست؟
آنچه در این مقاله می خوانید:
درماتیت چیست؟
درماتیت یک اصطلاح کلی و عمومی برای التهاب و تحریک پوست است. با درماتیت، پوست شما معمولاً خشک و متورم میشود و تغییر رنگ میدهد. در پوستهای تیرهتر، جوشهای ناشی از درماتیت معمولاً خاکستری و بنفش هستند، درحالیکه در پوستهای روشنتر، لکههای درماتیت معمولاً به رنگ صورتی یا قرمز ظاهر میشوند. علل درماتیت در انواع مختلف متفاوت است. با این وجود، این بیماری پوستی مسری نیست.
انواع درماتیت چیست؟
- درماتیت آتوپیک (اگزما)
- درماتیت تماسی
- درماتیت پوشکی
- درماتیت دیسیدروتیک
- نورودرماتیت
- درماتیت نومولار
- درماتیت پریورال/پیریوریفیکال
- درماتیت سبورئیک (شوره سر)
- درماتیت استاز
چه عواملی باعث درماتیت میشود؟
درماتیت به دلیل ترکیبی از فعال شدن سیستم ایمنی، ژنتیک و محرکهای محیطی ایجاد میشود.
سیستم ایمنی:
یکی از دلایل درماتیت این است که گاهی سیستم ایمنی بدن بیشازحد واکنش نشان میدهد. اگر به درماتیت آتوپیک مبتلا هستید، سیستم ایمنی بدن شما ممکن است به محرکها یا آلرژیهای بهظاهر کوچک واکنش زیادی نشان داده و همین باعث التهاب شده باشد.
ژنتیک:
تحقیقات ثابت کردهاند که اگر اعضای دیگر خانواده شما به درماتیت مبتلا باشند، احتمال ابتلای شما به آن بیشتر میشود.
محیط:
محیط زندگی شما ممکن است باعث شود سیستم ایمنی بدن شما سد محافظ پوست را تغییر دهد. این باعث میشود رطوبت بیشتری خارج شود و درنتیجه علائم درماتیت ایجاد شود. عوامل محیطی احتمالی عبارتاند از قرار گرفتن در معرض دود تنباکو و برخی از انواع آلایندههای هوا. رایحه موجود در برخی محصولات پوستی و صابون نیز ممکن است باعث این اتفاق شوند.
قرار گرفتن در معرض مواد تحریککننده:
برخی از انواع درماتیت در اثر قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و سایر محرکها ایجاد میشوند. بهعنوانمثال، درماتیت اطراف دهان ممکن است در اثر قرار گرفتن در معرض فلوراید موجود در خمیردندان ایجاد شود.
نشانه و علائم درماتیت چیست؟
علائم درماتیت بستگی به نوع آن دارد. شما ممکن است یک نوع درماتیت داشته باشید، یا ممکن است به چندین نوع مبتلا باشید. بهطورکلی علائم درماتیت عبارتاند از:
- تاولهای پر از مایع
- ضخیم شدن، سفت شدن و تورم پوست
- پوستهپوسته شدن و چینوچروک شدن پوست
- ایجاد زخمهای دردناک
- در صورت خراشیدگی، ممکن است از زخمها مایع ترشح شود یا خونریزی اتفاق بیفتد.
- خارش
- جوش و برجستگیهای قرمز
- لکههایی که شبیه سوختگی به نظر میرسند و یا حتی احساس سوزش میدهند
- خشکی پوست
عوامل خطرساز در درماتیت چه چیزهایی هستند؟
عواملی که احتمال ابتلا به درماتیت را افزایش میدهند عبارتاند از:
- سن
- محیطزیست
- سابقه خانوادگی
- شرایط سلامتی
- آلرژی
- آسم
برخی از عوامل خطرساز ابتلا به انواع خاصی از درماتیت را بیش از سایرین افزایش میدهند. بهعنوانمثال، شستن و خشککردن مکرر دستها احتمال ابتلا به درماتیت تماسی و بروز علائم درماتیت را افزایش میدهد.
نظرات بیماران بعد از عمل لیزر با دکتر ثابت
برای مشاهده ویدیوهای عمل و نظرات بیماران بر روی لینک زیر کلیک کنید.
آیا درماتیت باعث ایجاد زخم میشود؟
بله. هنگام ابتلا به درماتیت فرد ممکن است بهصورت مکرر و بهشدت پوست خود و جوشهای حاصل از آن را بخاراند. این کار بهمرور میتواند باعث ایجاد زخمهای درماتیت روی سطح پوست شود، که حتی ممکن است روی آن باز باشد و در صورت عدم توجه به آنها ممکن است عفونی شوند. این عفونتهای پوستی میتوانند گسترش یابند و بهندرت تهدیدکننده زندگی شوند. پس درمان درماتیت را جدی بگیرید. درنتیجه درماتیت میتواند منجر به زخم درماتیت شود.
درماتیت در کجای بدن ایجاد میشود؟
محل ایجاد درماتیت به نوع آن بستگی دارد. بهعنوانمثال، درماتیت آتوپیک میتواند در هر نقطه از پوست شما ظاهر شود؛ اما در نوجوانان و بزرگسالان، معمولاً روی دستها، آرنج، گردن، زانو، مچ پا، روی پاها و اطراف چشمها دیده میشود. درماتیت سبورئیک و شوره معمولاً روی پوست سر، صورت و گوشها دیده میشود. درماتیت پریوریفیکال در اطراف چشمها، دهان، سوراخهای بینی و گاهی اوقات اندام تناسلی شما دیده میشود.
آیا درماتیت عوارضی دارد؟
بله درماتیت میتواند عوارض داشته باشد. موارد زیر برای همه انواع درماتیت و افراد مبتلا صدق نمیکنند، اما همچنان رایج هستند:
- عفونتهای ویروسی پوست
- عفونتهای باکتریایی پوست
- کمخوابی
- ورم ملتحمه (چشم صورتی)
- بلفاریت (التهاب و قرمزی پلک)
درماتیت چگونه تشخیص داده میشود؟
ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما به پوست شما نگاه دقیقی خواهد کرد. او به دنبال علائم کلاسیک درماتیت مانند لکههای پوستی، قرمزی، پوستهپوسته شدن، خشکی و موارد دیگر خواهد بود. او در مورد علائمی که شما تجربه میکنید از شما سؤال میپرسد. آیا خارشدارید؟ آیا روی پوست خود احساس سوزش میکنید؟ آیا پوست شما خشک است؟ آیا با چیزی که ممکن است پوست شما را تحریک کند تماس داشتهاید؟
درمان درماتیت به چه صورت است؟
درمان درماتیت به نوع، شدت علائم و علت بستگی دارد. درمان درماتیت در بسیاری از مواقع خود به خودی صورت میگیرد، زیرا بسیاری از انواع درماتیت بهصورت خودبهخود برطرف میشوند. بهعنوانمثال، درماتیت تماسی اغلب زمانی بهبود مییابد که دیگر با محرکهای شناختهشده در تماس نباشید.
بااینحال، اگر درماتیت شما بهطور طبیعی بهبود نیافت، پزشک یا متخصص پوست ممکن است موارد زیر را برای درمان درماتیت توصیه کند:
- داروهایی برای کاهش آلرژی و خارش، مانند یک آنتیهیستامین مانند دیفنهیدرامین (بنادریل)
- فتوتراپی، یا قرار دادن مناطق آسیبدیده در معرض مقادیر کنترلشده نور
- کرمهای موضعی حاوی آستروئید، مانند هیدروکورتیزون، برای تسکین خارش و التهاب
- کرم یا لوسیون برای خشکی پوست
پزشکان معمولاً آنتیبیوتیکها یا داروهای ضد قارچ را تنها در صورت ایجاد عفونت، برای درمان درماتیت توصیه میکنند. هنگامیکه پوست به دلیل خراش شدید زخم میشود، احتمال عفونت وجود دارد.
مراقبتهای خانگی برای درمان درماتیت ممکن است شامل استفاده از پارچههای خنک و مرطوب روی پوست باشد تا به کاهش خارش و ناراحتی کمک کند. اگر پوست شما زخم شده است، میتوانید زخم را با پانسمان یا بانداژ بپوشانید تا از تحریک یا عفونت جلوگیری کنید.
درماتیت ممکن است گاهی اوقات زمانی که استرس دارید شعلهور شود. درمانهای جایگزین ممکن است در کاهش استرس مفید باشد. مثل:
- طب سوزنی
- مراقبه
- ماساژ
- یوگا
تغییرات رژیم غذایی، مانند اجتناب از غذاهایی که باعث تحریک میشوند، میتواند به شما در مدیریت علائم اگزما کمک کنند. در برخی موارد، مکملهای غذایی مانند ویتامین D و پروبیوتیکها نیز میتوانند کمک کنند، اما اگر میخواهید در برنامه درمانی خود تغییراتی ایجاد کنید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید
روشهای پیشگیری از درماتیت چیست؟
اگر کارهایی انجام میدهید که در آن باید با مواد حاوی محرک یا مواد شیمیایی تماس داشته باشید، لباس محافظ بپوشید.
همچنین با رعایت این عادات هنگام استحمام از خشکی پوست جلوگیری کنید:
- مدتزمان حمام و دوش گرفتن را کوتاه کنید. حمام و دوش گرفتن خود را به ۵ تا ۱۰ دقیقه محدود کنید. از آب گرم بهجای داغ استفاده کنید. روغن حمام نیز ممکن است مفید باشد.
- از یک پاککننده ملایم و غیر صابونی استفاده کنید. برخی از صابونها میتوانند پوست شما را خشک کنند.
- خود را به آرامی خشککنید. پس از حمام کردن، پوست خود را به آرامی با یک حوله نرم خشککنید.
- پوست خود را مرطوب کنید. بعد از حمام با استفاده از کرم مرطوبکننده مناسب پوست را مرطوب کنید. دو مطالعه کوچک نشان دادهاند که استفاده از یک مرطوبکننده محافظ روی پوست نوزادانی که در معرض خطر بالای درماتیت آتوپیک قرار دارند، بروز این بیماری را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد.
سخن آخر
درحالیکه درماتیت اغلب وضعیتی جدی نیست، خاراندن شدید یا خیلی مکرر میتواند منجر به زخمهای باز و عفونت شود. اگرچه این میتواند باعث گسترش عفونتها شود، اما بهندرت تهدیدکننده زندگی است.
درمان میتواند به شدید شدن احتمالی درماتیت کمک کند. توجه داشته باشید ممکن است مدتی طول بکشد تا درمان یا ترکیبی از درمانهای مناسب روی پوست شما جواب دهد و اثربخش باشد، پس صبور باشید و از درمان دست نکشید.
- اشتراک گذاری در :
دکتر بابک ثابت (متخصص جراحی عمومی)
دکتر بابک ثابت متخصص جراحی عمومی - نظرات و اینستاگرام دکتر بابک ثابت - آدرس مطب و شماره تماس دکتر ثابت برای نوبت دهی - وبسایت تخصصی دکتر بابک ثابت
- بدون نظر
ارسال دیدگاه