علت فیستول مقعدی در مردان به دلیل عفونتهایی که در غدد مقعدی رخ میدهد، میتواند باشد. وقتی این غدد مسدود و عفونی میشوند، باعث ایجاد آبسه خواهند شد. اگر آبسه در حالت اولیه، به موقع و درست تخلیه نشود، میتواند یک ساختار تونل مانند ایجاد کند که به تشکیل فیستول بین مقعد و پوست اطراف آن منجر میشود. در این مقاله از کلینیک زخم به علت، علائم، نحوه تشخیص و راه درمان این عارضه خواهیم پرداخت.
علت فیستول مقعدی در مردان چیست؟
فیستول مقعدی چیست؟ فیستول تونلی غیرطبیعی بین مجرا مقعدی و پوست است که به دلایل مختلفی ایجاد میشود. ممکن است برخی افراد آن را با بواسیر اشتباه بگیرند. تفاوت بواسیر و فیستول در نحوه شکلگیری آنها است هر چند هر دو با درد همراه هستند. اما علت فیستول مقعدی در مردان چیست؟ در زیر به برخی از مهمترین عواملی که باعث ایجاد فیستول میشوند اشارهای خواهیم داشت:
1- آبسه مقعدی
آبسه مقعدی چیست؟ آبسه مقعدی یک عفونت موضعی در ناحیه مقعد و اطراف آن است که باعث تجمع چرک و تشکیل کیسهای پر از چرک میشود. این کیسهٔ دردناک و متورم، اغلب در نزدیکی مقعد ایجاد شده و میتواند بسیار ناراحتکننده باشد. آبسه در واقع یکی از شایعترین علل فیستول است. به خصوص اگر آبسه درست درمان و تخلیه نشود، امکان دارد به فیستول تبدیل شود.
2- بیماریهای التهابی روده
بیماریهایی مانند کرون (IBD) و کولیت اولسراتیو میتوانند باعث التهاب مزمن در دستگاه گوارش، به ویژه در ناحیه مقعد شوند. این التهاب طولانیمدت، زمینه را برای تشکیل فیستول فراهم میکند. بیماری IBD ممکن است هر قسمتی از دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار بدهد. متأسفانه، علل دقیق این بیماری هنوز به طور کامل شناخته نشده است، اما ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و ایمنی در ایجاد آن نقش دارند.
3- آسیب به مجرای مقعد
علت فیستول مقعدی در مردان ممکن است شامل انواع آسیب به ناحیه مقعد نیز باشد. آسیبهای ناشی از جراحیهای مقعدی، تصادفات یا سایر عوامل میتواند باعث ایجاد فیستول شود. در صورت هرگونه ضربه یا آسیب به مقعد آن را در مراحل اولیه جدی گرفته و نسبت به درمان آن اقدام کنید.
4- عفونتها
عفونت علت فیستول مقعدی در مردان میتواند باشد. انواع عفونتها از التهاب تا بیماریهای مقاربتی مانند سوزاک و سفلیس در شکلگیری فیستول نقش دارند. عفونتهای باکتریایی شایعترین نوع عفونت در ایجاد فیستول مقعدی است. باکتریهایی مانند استافیلوکوک و استرپتوکوک میتوانند باعث عفونت غدد مقعدی و در نتیجه ایجاد آبسه شوند. همچنین، ویروسهای خاصی مانند ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) میتوانند باعث ایجاد زگیلهای مقعدی شوند که در برخی موارد ممکن است به فیستول منجر شوند.
5- یبوست مزمن
یبوست مزمن باعث میشود تا هنگام اجابت مزاج به ناحیه مقعد فشار زیادی وارد کنید و باعث التهاب و در نهایت منجر به ایجاد فیستول میشود. داشتن تغذیه سالم و ورزش منظم به رفع این حالت بیشترین کمک را میکند. البته، پزشک نیز برای رفع این حالت برای شما میتواند ملینهای دارویی یا طبیعی را تجویز کند.
بررسی علائم فیستول مقعدی در مردان
حال که به علت فیستول مقعدی در مردان پرداختیم، ضروری است با علائم این عارضه آشنایی داشته باشید تا در صورت احساس یا مشاهده آنها در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. علائم شامل موارد زیر میشوند:
- درد در ناحیه مقعد
- ترشح چرک یا خون از مقعد
- قرمزی و تورم در اطراف مقعد
- تب و لرز
- مشکل در نشستن
نحوه تشخیص علت فیستول مقعدی در مردان
در ابتدا علائم بالینی بررسی شده و پس از انجام معاینه، آزمایشهای لازم برای تشخیص نوع فیستول انجام میشود. بر اساس نوع فیستول بهترین شیوه درمانی مشخص خواهد شد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه و آگاهی از هزینه ویزیت میتوانید از طریق شمارههای موجود در سایت با ما در تماس باشید.
بهترین شیوه درمان فیستول مقعدی برای مردان
بهترین شیوه درمانی با توجه به نوع و وسعت فیستول مشخص خواهد شد. جراحی یکی از رایجترین درمانهای فیستول است؛ اما با عوارض احتمالی مانند عفونت یا بیاختیاری مدفوع ممکن است همراه باشد.
درمان فیستول با لیزر از روشهای کم تهاجمی است که هم درد را کاهش میدهد و هم دوره نقاهت کوتاهتری دارد. امّا انتخاب این روش پس از بررسی و انجام آزمایشها مشخص میشود.
از روشهای نوین دیگر «چسب زیستی» است که برای بستن مسیر فیستول به کار برده میشود. این روش برای هر نوع فیستول مناسب نخواهد بود و هزینه بالایی نیز دارد.
مراقبتهای لازم برای مدیریت و بهبود فیستول
علت فیستول مقعدی در مردان ممکن است به هر صورت رخ دهد، امّا با رعایت چند نکته میتوانید گسترش فیستول را کنترل کرده و سپس برای درمان قطعی آن اقدام کنید.
در کنار درمان به این موارد توجه داشته باشید:
- پس از هر اجابت مزاج، ناحیه مقعد را با آب ولرم و صابون ملایم به آرامی بشویید و خشک کنید.
- خاراندن ناحیه میتواند باعث عفونت و تشدید التهاب شود.
- فیبر به نرم شدن مدفوع و جلوگیری از یبوست کمک میکند. غذاهایی مانند میوهها، سبزیجات و غلات سبوسدار را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- ورزشهای سبک مانند پیادهروی میتواند به بهبود گردش خون و کاهش یبوست کمک کند. از انجام ورزشهای سنگین و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
سؤالهای متداول
فیستول مقعدی بیشتر در چه سنی در مردان رخ میدهد؟
افراد در هر سنی ممکن است به فیستول دچار شوند با این حال افراد مسنتر به دلیل مشکلات عروقی یا سایر بیماریهای زمینهای بیشتر مستعد هستند.
عواملی که باعث ایجاد فیستول میشوند چه هستند؟
یبوست مزمن، بیماریهای مقاربتی، جراحیهای قبلی در ناحیه مقعد و سیستم ایمنی ضعیف همگی میتوانند علت فیستول مقعدی در مردان باشند.