ترشح زخم (Wound secretions) نوعی مایع است که از زخم خارج میشود. در هر دو زخم جراحی و باز، بیرون آمدن ترشح از زخم پدیدهای طبیعی در روند بهبود است؛ اما اگر در حال حاضر روی پوستتان زخم دارید، حتماً مراقب ترشحات آن باشید تا در صورت عفونی بودن به پزشک مراجعه کنید. اما بهراستی آیا تا به حال درباره ترشح زخم چیزی خوانده یا شنیدهاید؟ در این مقاله از سری مقالات بهترین کلینیک زخم با ما همراه باشید تا باهم به بررسی ترشح زخم و خطرناکترین نوع آن بپردازیم.
خطرناک ترین ترشحات زخم
آنچه در این مقاله می خوانید:
ترشح زخم چیست؟
هر زمان که پوست بریده و زخم شود، نوعی مایع از آن خارج میشود که به آن ترشح زخم میگویند. رایجترین ترشح زخم، خون است اما با گذر زمان و بهبود زخم، مایعات دیگری نیز ظاهر میشوند.
اگر اخیراً عمل جراحی انجام دادهاید، احتمالاً متوجه مایعی شفاف با رنگ صورتی یا زرد شدهاید که از پوست برش خورده شده یا محل جراحی خارجشده است. این ترشحات بخشی از روند بهبودی هستند که بدن شما هنگام آسیبدیدگی آن را به کار میگیرد. مایعات حاوی پروتئین، قند و گلبولهای سفید خون هستند که برای ترمیم محل زخم و آسیب حیاتی هستند.
در برخی موارد، ترشح زخم چرکی است که این نشانه عفونی شدن آسیب است. اگر این اتفاق افتاد، باید با پزشک خود تماس بگیرید تا در اسرع وقت از بدتر شدن آن جلوگیری کنید.
انواع ترشح زخم چیست؟
۱- ترشح زخم خونی
ترشح زخم خونی به رنگ قرمز یا صورتی روشن است، زیرا شامل تعداد زیادی گلبولهای قرمز خون است. این نوع ترشح زخم معمولاً شربتی یا کمی غلیظتر از خون معمولی است. همچنین آن معمولاً درست پس از ایجاد زخم اتفاق میافتد. ترشح زخم خونی اگر که چند ساعت بعد از بریدن پوست رخ دهد، میتواند نشاندهندهي وارد شدن ضربه به ناحیه آسیبدیده باشد.
۲- ترشح زخم سروزی
ترشح زخم سروزی شامل پروتئینها، گلبولهای سفید و سایر سلولهای کلیدی است که پوست از آنها برای بهبودی خود استفاده میکند و حالت رقیق و آبکی دارد. برخلاف سایر انواع ترشحات زخم، ترشح زخم سروزی معمولاً شفاف یا نیمه شفاف است. ترشح بیشازحد سروز ممکن است نشانه وجود میکروبهای مضر در ناحیه زخم شده باشد.
۳- ترشح زخم Serosanguineous
ترشح زخم سروسانگوینوس ترکیبی از ترشح زخم خونی و سروز است که رایجترین نوع ترشح زخم است معمولاً غلظت کمی دارد. این نوع ترشح معمولاً صورتی یا قرمز است و بهویژه پس از تعویض پانسمان ایجاد میشود.
۴- ترشح چرکی زخم
ترشح چرکی زخم نشانه عفونت است. این مایع به رنگ سفید، زرد یا قهوهای است و غلیظتر از سایر ترشحات است و معمولاً بوی نامطبوعی میدهد. این نوع ترشح زخم از گلبولهای سفید تشکیلشده است که سعی در مبارزه با عفونت و باقیمانده باکتریهایی که از زخم خارج میشوند. میتوان گفت این نوع ترشح زخم خطرناکترین نوع است که نیاز به بررسی پزشک دارد.
ممکن است همراه با ترشحات چرکی متوجه علائم دیگری نیز شوید. برخی از علائم ترشح چرکی زخم عبارتاند از:
- تب
- قرمزی در اطراف زخم
- ظاهر شدن رگههای قرمزرنگ در پوست اطراف
- درد یا تورم
- زخم به نظر میرسد که بهجای بهبودی در حال باز شدن است
- تغییر در رنگ یا اندازه زخم
علائم ترشح چرکی زخم چیست؟
همانطور که بیان شد ترشح چرکی نوعی مایع است که از زخم خارج میشود. علائم این نوع ترشح عبارتاند از:
- غلظت زیاد
- ظاهر «شیری»
- رنگ سبز، زرد، قهوهای یا سفیدبوی نامطبوع
- ترشح
مقداری مایع کمرنگ و رقیق از بیشتر زخمها طبیعی است. بهعلاوه همه زخمها بوی خاصی دارند و این به این دلیل است که انواع مختلف باکتریها بو، غلظت و رنگهای متفاوتی دارند و در صورت وجود بافت مرده، باکتریهای اضافی وارد ناحیه آسیبدیده میشوند؛ اما باید توجه داشت که اگر مقدار مایع ترشحی افزایش یابد یا غلظت مایع تغییر کند، ممکن است ترشح زخم چرکی شده باشد که نشانهی وجود عفونت است.
نظرات بیماران بعد از عمل لیزر با دکتر ثابت
برای مشاهده ویدیوهای عمل و نظرات بیماران بر روی لینک زیر کلیک کنید.
علل ترشح چرکی زخم و عوامل خطرساز چیست؟!
ترشح نرمال، پاسخ طبیعی بدن به زخم است. هنگامیکه زخم ایجاد میشود، بدن سلولهای خونی اضافی، عوامل التهابی و سایر ترکیبات موردنیاز را به محل زخم میفرستد تا جلوی خونریزی را بگیرند و میکروبهای وارده را از بین ببرند. بدن برای جلوگیری از هرگونه عفونت باید ناحیه زخم شده را مرطوب نگه دارد و آن را با این عناصر اشباع نگه دارد. در این حالت مایع اضافی معمولاً بهصورت ترشحات خارج میشود.
وقتی ترشح زخم چرکی میشود، نشاندهنده این است که میکروبها به سد محافظ نفوذ کردهاند. هنگامیکه پوست بریده میشود، میکروبها به آن حمله کرده و در آنجا تکثیر میشوند و همین باعث ایجاد عفونت میشود.
عوامل متعددی در عفونی شدن زخم مؤثرند مثل مکان قرارگیری زخم، اندازه آن و دمای عمومی اطراف آن.
افراد مبتلابه اختلالات خاصی مانند دیابت یا بیماری عروقی نیز ممکن است در معرض عفونت قرار گیرند. همچنین انتخابهایی در سبک زندگی، مانند سیگار کشیدن، ممکن است خطر چرکی شدن ترشح زخم را برای فرد افزایش دهد. عفونت نیز میتواند به خاطر عوامل بیرونی، مانند نوع پانسمان استفادهشده روی زخم، ایجاد شوند.
عوارض ترشح چرکی زخم چیست؟
عفونتها شایعترین عارضه ترشح چرکی زخم هستند. زخمی که ترشح چرکی ایجاد میکند، معمولاً نشاندهنده عفونت است که در صورت عدم درمان میتواند بدتر شود. زخمهای همراه با عفونت ممکن است مزمن شوند که این حالت زمانی رخ میدهد که زخم بیش از ۲ تا ۳ ماه بدون بهبودی به حال خود رها شود. زخمهای مزمن منبع درد و ناراحتی هستند و گاهی اوقات میتوانند بر کیفیت زندگی و سلامت روان فرد تأثیر بگذارند.
زخم عفونی همچنین در صورت درمان نشدن، میتواند منجر به عوارض دیگری شود، ازجمله:
- کزاز یا تریسموس
- عفونت نکروز کننده که منجر به از دست رفتن بافت میشود.
- سلولیت، که عفونت لایههای عمیقتر پوست است.
- استئومیلیت، که به عنوان عفونت استخوان یا مغز استخوان شناخته میشود.
- در برخی موارد، میکروبها میتوانند وارد جریان خون شوند و فرد را در معرض خطر یک بیماری خطرناک به نام سپتی سمی یا مسمومیت خون قرار دهند.
سیر درمان ترشح چرکی زخم چگونه است؟
اگر ترشحات چرکی یا علائم دیگر عفونت را دارید، به درمان نیاز دارید تا از بدتر شدن جلوگیری شود. در برخی موارد پزشک شما نیاز به تمیز کردن محل زخم و اعمال پانسمانهای جدید دارد. اگر عفونت کوچک باشد، میتوان محل را با محلول آنتیبیوتیک شستشو داد؛ اما اگر گستردهتر باشد، ممکن است برای مراقبت کامل از عفونت به مصرف آنتیبیوتیک نیز نیاز داشته باشید.
در برخی موارد، پزشک تشخیص دهد که آبسه ایجاد شده است. این حالت زمانی اتفاق میافتد که عفونت باعث ایجاد یک پاکت چرک درجایی از زخم شود. پزشک احتمالاً نیاز به تخلیه آبسه داشته باشد تا عفونت به طور کامل برطرف شود.
در موارد بسیار جدی، عفونت در زخم میتواند فراتر از محل اصلی رود و در بخشهای دیگر بدن پخش شود و به یک عفونت سپتیک تبدیل شود که کل بدن شما را تحت تأثیر قرار دهد. اگر این اتفاق بیافتد، ممکن است به مراقبتهای بیمارستانی نیاز داشته باشید. با این حال، این وضعیت چندان شایع نیست بلکه نادر است.
چشمانداز نهایی…
پیشآگهی یک فرد مبتلا به ترشح چرکی زخم خوب است تا زمانی که توسط یک متخصص ویزیت شده و به محض شناسایی عفونت به طور مؤثر درمان شود. تشخیص زودهنگام کلید پیشآگهی خوب است. هر چه مدتزمان طولانیتری عفونت در محل زخم باقی بماند، احتمال اینکه منجر به عوارض جدیتری برای سلامتی شود، بیشتر میشود.
- اشتراک گذاری در :
دکتر بابک ثابت (متخصص جراحی عمومی)
دکتر بابک ثابت متخصص جراحی عمومی - نظرات و اینستاگرام دکتر بابک ثابت - آدرس مطب و شماره تماس دکتر ثابت برای نوبت دهی - وبسایت تخصصی دکتر بابک ثابت
- 2 نظر
ارسال دیدگاه
2 پاسخ
باسلام بعد از یکماه عمل جراحی کلیه وبخیه جذبی در انتهای عمل بعد از یکماه نرشحات چرکیباندازه 5سانت بیرون دردناک نبود چرک خمیری والان فقط ترشح سفید شبیعهه اب بیرون میاد تورم زخم خوابیده والان سفالکسین500 سه روزه مصرف میکنم قندم124 هست ایا موردی داره تشکر از پاسخ
سلام. باید معاینه شود.