زخم پای دیابتی از جمله زخم های مزمن، سخت ترمیم شونده و مستعد ابتلا به عفونت باکتریایی هستند که به کندی بهبود می یابد.
حدود 1 نفر از هر 5 نفر مبتلا به دیابت در طول زندگی خود ممکن است دچار زخم پای دیابتی شوند و حدود 50٪ از این زخم ها عفونی می شوند. از این رو می توان گفت زخم دیابتی عفونی یک مشکل جدی است.
زخم دیابتی ، اغلب در ناحیه کف پا یا پایین انگشت شست پا ایجاد میشوند.
در این مقاله از سری مقالات کلینیک زخم قصد داریم، درباره نکات طلایی زخم پای دیابتی و نکات مراقبتی مهم آن توضیح دهیم. بنابراین تا آخر مقاله همراه ما باشید.
نکات طلایی زخم پای دیابتی
دلایل متعددی وجود دارد که چرا دیابت شانس ابتلا به زخم پا را افزایش می دهد. یکی از علائم اصلی دیابت قند خون بالا (که گلوکز خون نیز نامیده می شود) است. با گذشت زمان، سطوح بالای قند خون می تواند به اعصاب و عروق خونی آسیب برساند. که بهبود زخم ها و بریدگی ها را سخت تر می کند. احتمال ابتلا به عفونت را نیز افزایش می دهد و به دنیال آن احساس شما به درد را کاهش می دهد از این رو در صورت بروز زخم، بعد از وخیم شدن آن شاید متوجه شوید.
از این رو اگر شما هم به زخم پای دیابتی دچار شده اید، بعد از مراجعه به پزشک و درمان زخم باید یک سری نکان طلایی زخم پای دیابتی برای درمان آن را خودتان در پیش بگیرید.

برخی از نکات طلایی زخم پای دیابتی که ممکن است پزشک شما توصیه کند عبارتند از:
زخم خود را روزانه تمیز کنید.
برای شست و شوی زخم پای دیابتی از آب و صابون استفاده کنید ، مگر اینکه پزشک پاک کننده دیگری را توصیه کند. از پراکسید هیدروژن استفاده نکنید یا زخم خود را در حمام یا گرداب خیس نکنید، زیرا این می تواند سرعت بهبودی را کاهش دهد و احتمال عفونت زخم شما را افزایش دهد. بنابراین اولین نکته طلایی زخم پای دیابتی، شست و شو و تمیز نگه داشتن آن است.
پانسمان زخم پای دیابتی
یکی از موارد مهمی که برای مراقبت از زخم پای دیابتی باید انجام دهیم، پانسمان کردن آن است. امروزه با توجه به تحقیقات انجام شده، به این موضوع پی برده اند که اگر زخم پای دیابتی درمان نشود می تواند زمینه ساز ایجاد عفونت های بسیار خطرناک باشد. بنابراین دیگر نکته طلایی زخم پای دیابتی، بانداژ کردن صحیح زخم است.
از فشار آوردن روی زخم پای خود جلوگیری کنید.
یکی از نکات طلایی زخم پای دیابتی، جلوگیری از ایجاد فشار بر روی آن است. از این رو پزشکان برای تسریع سریع تر زخم پای دیابتی استفاده از عضا، کفش مخصوص و و یا دیگر وسایلی که می تواند به کاهش فشار بر روی زخم پا کمک می کند را تجویز می کنند.
از این رو شما باید کفشها و دمپاییهایی بپوشید که برای بیماران دیابتی طراحی شدهاند که میتوانند از پاهای شما در برابر نقاط فشار و ضربه محافظت کنند. ارائه دهنده شما ممکن است شما را نزد یک متخصص پا بفرستد تا به شما کمک کند مدل کفش مناسب شما را پیدا کنید. تخلیه زخم با چکمه های تخصصی یا ریخته گری اغلب برای بهبود زخم پای دیابتی استفاده می شود.
استفاده از دارو های موضوعی
منظور از دارو های موضوعی، داروهایی هستند که بر روی پوست استفاده می شوند. برخی از پماد های موضوعی در مراقبت از زخم پای دیابتی بسیار اثر گذار هستند. از این رو پزشک شما می تواند از این پماد ها برای بهبود سریع تر زخم شما استفاده کند.
حتماً روزانه پاهای خود را برای هرگونه تغییر در ظاهر پوست چک کنید.
همانطور که در قسمت ابتدایی مقاله گفتیم، افرادی که به دیابت مبتلا می شوند، به دلیل آسیبی که به عصب های آن ها می رسد، نمی توانند بسیاری از درد ها را حس کنند. با توجه به این موضوع افرادی که به زخم پای دیابتی مبتلا هستند، باید به طور مداوم پای خود را بررسی کنند تا از بروز هرگونه زخم اطلاع داشته باشند و در صورت بروز سریعا به درمان اقدام کنید.
هرگز با پای برهنه راه نروید
هرگز پینه ها، تاول ها یا ناخن های زیر پا را از بین نبرید. چون کندن این ها می تواند سطح زخم را باز کند و امکان ابتلا به عفونت را افزایش دهد. این یکی از نکات طلایی زخم پای دیابتی است که حتما باید در پیش بگیرید.
پوشیدن جوراب ای مخصوص
جورابهای مخصوصی هستند که برای بیماران دیابتی طراحی شدهاند که رطوبت را از بدن بیرون میکشند، فاقد رنگ و نقاط فشاری مانند درز یا نوارهای تنگ هستند. بنابراین پوشیدن این جوراب ها جزو نکات طلایی زخم پای دیابتی به حساب می آید..

برای معاینات منظم به پزشک مراجعه کنید.
شما باید برنامه ریزی کنید و طی مدت زمان مشخص سریعا به پزشک خود مراجعه کنید. به دنبال آن در مورد هر گونه علائم و نشانه های دیابت به پزشک خود اطلاع دهید.
چه زمانی به درمان های پیشرفته تری نیاز دارید؟
اگر شما نکات طلایی زخم پای دیابتی را انجام دادید ولی زخم شما در حدود یک ماه بهبود نیافت یا به زخم عفونی تبدیل شد به طوری که به استخوان ها نیز سرایت کرد، ممکن است به درمان های دیگری نیاز داشته باشید.
درمان های پیشرفته می تواند شامل جراحی و اکسیژن درمانی هیپربولیک باشد که شامل تنفس اکسیژن خالص در یک اتاق مخصوص به منظور کمک به بهبودی بدن شما می شود.
چه عواملی باعث افزایش خطر زخم پای دیابتی می شود؟
موارد بسیاری وجود دارد که در صورت نادیده گرفتن آن ها می تواند بر زخم پای شما را بد کند و به طوری که خطرات جدی را به دنبال داشته باشد. موارد زیر می تواند احتمال ایجاد زخم پا را افزایش دهد:
نوروپاتی ( کاهش عملکرد عصبی)
داشتن گردش خون ضعیف
دیابت به خوبی کنترل نشده
پوشیدن کفش نامناسب
پابرهنه راه رفتن
بنابراین افرادی که برای مدت طولانی تری دیابت دارند یا دیابت خود را به طور موثر مدیریت نمی کنند، بیشتر در معرض ابتلا به زخم پای دیابتی هستند. سیگار کشیدن ، ورزش نکردن ، اضافه وزن ، کلسترول یا فشار خون بالا از جمله نکات طلایی زخم پای دیابتی هستند که همگی می توانند خطر ابتلا به زخم پای دیابت را افزایش دهند.
نکات طلایی زخم پای دیابتی در مرحله بهبود
علاوه بر مدیریت زخم که در قسمت بالا به طور کامل و دقیق توضیح دادیم، توجه به سایر عوامل مانند تغییر در سبک زندگی نیز می تواند به بهبود کمک کند.
- کنترل خوب گلوکز خون
- درمان فشار خون و کلسترول بالا
- سیگار نکشید
- با ورزش و رژیم غذایی سالم وزن خود را کاهش دهید.
خلاصه نکات طلایی زخم پای دیابتی
ما در این مقاله سعی کردیم کامل ترین و جامع ترین نکات زخم پای دیابتی را که باید رعایت کنید را شرح دهیم.
این نکات علاوه بر کمک به بهبود سریع زخم های ایجاد شده، از بدتر شدن و یا عفونی شدن آن نیز جلوگیری می کنند.
بنابراین دانستن این نکات طلایی زخم پای دیابتی به افراد در مراقبت از زخم و درمان سریع تر آن کمک بسیاری می کنند.
اگر شما هم به زخم دیابتی مبتلا هستید میتوانید به کلینیک زخم مراجعه کنید و بهترین و پیشرفته ترین درمان ها را تجربه کنید