ترشح مقداری مایع کمرنگ و رقیق از بیشتر زخمها طبیعی است. بهعلاوه همه زخمها بوی خاصی دارند و این به این دلیل است که انواع مختلف باکتریها بو، غلظت و رنگهای متفاوتی دارند و در صورت وجود بافت مرده، باکتریهای اضافی وارد ناحیه آسیبدیده میشوند؛ اما باید توجه داشت که اگر مقدار مایع ترشحی افزایش یابد یا غلظت مایع تغییر کند، ممکن است ترشح زخم چرکی شده باشد که نشانهی وجود عفونت است.
علل ترشح چرکی زخم و عوامل خطرساز چیست؟!
ترشح نرمال، پاسخ طبیعی بدن به زخم است. هنگامیکه زخم ایجاد میشود، بدن سلولهای خونی اضافی، عوامل التهابی و سایر ترکیبات موردنیاز را به محل زخم میفرستد تا جلوی خونریزی را بگیرند و میکروبهای وارده را از بین ببرند. بدن برای جلوگیری از هرگونه عفونت باید ناحیه زخم شده را مرطوب نگه دارد و آن را با این عناصر اشباع نگه دارد. در این حالت مایع اضافی معمولاً بهصورت ترشحات خارج میشود.
وقتی ترشح زخم چرکی میشود، نشاندهنده این است که میکروبها به سد محافظ نفوذ کردهاند. هنگامیکه پوست بریده میشود، میکروبها به آن حمله کرده و در آنجا تکثیر میشوند و همین باعث ایجاد عفونت میشود.
عوامل متعددی در عفونی شدن زخم مؤثرند مثل مکان قرارگیری زخم، اندازه آن و دمای عمومی اطراف آن.
افراد مبتلابه اختلالات خاصی مانند دیابت یا بیماری عروقی نیز ممکن است در معرض عفونت قرار گیرند. همچنین انتخابهایی در سبک زندگی، مانند سیگار کشیدن، ممکن است خطر چرکی شدن ترشح زخم را برای فرد افزایش دهد. عفونت نیز میتواند به خاطر عوامل بیرونی، مانند نوع پانسمان استفادهشده روی زخم، ایجاد شوند.
آشنایی با پانسمان زخم پای دیابتی
عوارض ترشح چرکی زخم چیست؟
عفونتها شایعترین عارضه ترشح چرکی زخم هستند. زخمی که ترشح چرکی ایجاد میکند، معمولاً نشاندهنده عفونت است که در صورت عدم درمان میتواند بدتر شود. زخمهای همراه با عفونت ممکن است مزمن شوند که این حالت زمانی رخ میدهد که زخم بیش از 2 تا 3 ماه بدون بهبودی به حال خود رها شود. زخمهای مزمن منبع درد و ناراحتی هستند و گاهی اوقات میتوانند بر کیفیت زندگی و سلامت روان فرد تأثیر بگذارند.
زخم عفونی همچنین در صورت درمان نشدن، میتواند منجر به عوارض دیگری شود، ازجمله: