گاهی اوقات شما ممکن است در ناحیه باسن و استخوان دنبالچهای احساس درد داشته باشید. در صورت ادامهدار بودن این درد میبایست سریعا به پزشک مراجعه کنید. دلایلی مانند چاقی، اضافه وزن و وراثت شما را بیشتر در معرض این نوع کیست قرار میدهد. تشخیص کیست مویی و علائم آن به عهده جراح و پزشک متخصص است.
آیا کیست پیلونیدال ارثی است؟
عواملی وجود دارد که ارثی بودن کیست پیلونیدال را تا حدودی اثبات میکند. در صورتی که این موارد را بررسی کردید، برای درمان و پیشگیری از آنها اقدام کنید.
۱- بافت بدن و نوع موهای بدن
برخی از افراد به دلیل بافت حساس بدن و موهای زائد زیاد، دچار کیست مویی میشوند. اگر که به صورت ارثی موهای زائد و ضخیم داشته باشید برای از بین بردن آنها اقدام کنید.
۲- چاقی و چربی زیاد بدن
چاقی ارثی یکی از دلایلی است که افراد در اثر آن امکان دارد به کیست مویی دچار شوند. مسئله چاقی معمولا ارثی است و رابطه مستقیم با ژنتیک دارد. اگر در سابقه خانوادگی شما معضل چاقی و اضافه وزن وجود دارد، سریعا باید برای کاهش وزن اقداماتی انجام دهید، چرا که با این کار میتوان تا حد زیادی از ایجاد کیست مویی جلوگیری کرد.
۳- شکل باسن و عمق شکاف
شکل بدن و باسن شما نیز ممکن است از والدین به ارث رسیده باشد. شکاف عمیق باسن باعث ایجاد کیست مویی در افراد میشود. البته جای نگرانی نیست با رعایت یکسری نکات به راحتی میتوان از بروز آن پیشگیری کرد.
۴- پوست حساس
معمولا پوست چرب و حساس نیز ارثی بوده و همین مورد باعث میشود افرادی که دارای پوست چرب و منافذ باز هستند، بیشتر در معرض کیست مویی قرار بگیرند. بنابراین نباید نقش ژن را در مشکلات پوستی نادیده گرفت.
آیا کیست مویی مسری است؟
کیست مویی یا کیست پیلونیدال یک بیماری پوستی غیر مسری بوده که شما نمیتوانید آن را به دیگران انتقال دهید. چرا که این کیست در اثر بازگشت مو به داخل بافت پوست ایجاد میشود. این عارضه در اثر عفونت، قارچ یا باکتری ایجاد نمیشود به همین دلیل مسری نیست. به این نکته توجه کنید که در صورت عدم درمان میتواند عود کننده باشد.
چه کسانی بیشتر به کیست پیلونیدال دچار میشوند؟
افراد زیر بیشتر در معرض کیست مویی قرار میگیرند.
- چاقی مزمن
- افزایش ابتلا مردان به زنان به دلیل موهای ضخیم زیاد در بدن
- محدوده سنی به طور مثال جوانان در دوره 20 تا 30 سالگی بیشتر از سایر افراد به این عارضه دچار میشوند.
- موهای سفت و زائد زیاد در بدن
- کسانی که به دلیل شغلشان بیشتر پشت میز مینشینند
- عدم تحرک و ورزش
- آسیب دیدگی و خارش بیش از حد ناحیه
- وراثت
- کفل پر از مو
- اسب سواری و دوچرخه سواری زیاد
- سابقه خانوادگی در جوش، آکنه و کیست سباسه
نشانههای اولیه سینوس مویی
در ابتدا ممکن است به غیر از یک فرورفتگی کوچک در پوست خود و گود شدگی در پوست علائم دیگری را مشاهده نکنید. در صورت پیشرفت، زمانی که پیلونیدال رشد کرده و آلوده شود تبدیل به یک آبسه مقعدی بزرگ میشود. در مراحل اولیه بیماری یک کیست گرد، مانند اندازه تیله پشت خود احساس میکنید. به دنبال شدید شدن آن علائم زیر ظاهر میشوند.
- درد شدید در ناحیه استخوان دنبالچهای
- ملتهب و قرمز شدن پوست ناحیه کیستی
- خروج خون و چرک از محل ایجاد کیست
- ایجاد بوی نامطبوع از محل برش و زخم
- بالا رفتن زیاد دمای بدن
- ایجاد بیش از یک کیست سینوسی یا سوراخ
- قرمز شدن پوست و درد در اطراف آن
- درد در هنگام راه رفتن
تشخیص کیست مویی
معمولا شما با ظاهر شدن علائم بالا شما به پزشک مراجعه میکنید. او پس از اینکه علائم و نشانهها را بررسی کرد. شما را به جراح عمومی ارجاع میدهد. پزشک جراح برای تشخیص سوالات زیر را از شما میپرسد و احتمالا انجام سونوگرافی برای تشخیص کیست مویی را تجویز می کند.
- اولین بار چه زمانی علائم را حس کردید؟
- آیا قبلا این مشکل را داشتهاید؟
- از زمانی که علائم را مشاهده کردید، تب داشتهاید؟
- مصرف دارو یا مکملهای خاص
- آیا درد به صورتی است که مانع خواب راحت شما شود؟
جراح با بررسی این علائم و پاسخ شما به سوالات بالا برایتان یا راه درمان لیزر کیست مویی یا جراحی باز را انجام میدهد.
برای تشخیص کیست مویی به چه دکتری مراجعه کنیم؟
برای تشخیص و درمان کیست مویی می توانید به پزشک عمومی، پزشک پوست یا جراح عمومی مراجعه کنید. این پزشکان تجربه کافی در تشخیص و درمان کیست مویی دارند.
نتیجه گیری روش تشخیص کیست مویی
قبل از اینکه برای درمان کیست مویی اقداماتی انجام دهید، میبایست به علائم کیست مویی و تشخیص آن توجه کنید. این علائم شامل مواردی مانند درد در ناحیه باسن، تب و لرز، خروج چرک و خون از آبسه و همچنین بوی بد در آن ناحیه علائم تشخیص این ضایعه هستند. برای تشخیص کیست مویی شما ابتدا به پزشک عمومی مراجعه کرده و سپس او شما را جهت درمان به جراح عمومی ارجاع میدهد.