کیست مویی (pilonidal sinus) که به آن کیست پیلونیدال، سینوس پیلونیدال یا سینوس مویی هم میگویند، یک مجاری عفونی زیرپوست بین باسن است. درمان معمولاً شامل عمل جراحی است و پس از عمل باید با اصلاح منظم یا سایر روشهای حذف موهای زائد، ناحیه موردنظر را عاری از موهای در حال رشد نگهدارید.
کیست مویی چیست؟ (انواع، علائم و عکس)
آنچه در این مقاله می خوانید:
کیست مویی چیست؟
کیست مویی چیست و چگونه ایجاد میشود؟ پیلونیدال به معنای «لانه مو» است. مجرای سینوسی یک تونل باریک (یک کانال غیرطبیعی کوچک) در بدن شما است. یک مجرای سینوسی معمولاً بین کانون عفونت در بافتهای عمیقتر تا سطح پوست شما قرار میگیرد. این بدان معنی است که مجرا گه گاهی چرک را روی پوست شما تخلیه میکند.
کیست مویی یک مجرای سینوسی است که معمولاً حاوی مو است و در جهت عمودی بین باسن شما حرکت میکند. این بیماری زیرپوست بین کفلها کمی بالاتر از خط مقعد ایجاد میشود و بهطور معمول میتوان در انتهای ستون فقرات و قسمت دنبالچه، آن را مشاهده نمود.
انواع کیست مویی + عکس
بیشتر افراد برای اینکه مطمئن شوند دچار کیست مویی شده اند، به دنبال پاسخ برای سوالاتی از قبیل کیست مویی چیست با عکس؟ یا کیست مویی چیست و چگونه درمان می شود؟ هستند. باید بدانید که مطابق عکس انواع کیست مویی، کیست مویی انواع مختلفی دارد که برای تشخیص کیست مویی و درمان آن میبایست به پزشک مراجعه کنید.
1- کیست مویی کمر
این نوع توده به شکل یک جوش چرکی در پایین کمر ایجاد شده است. در ابتدا شاید شما بخواهید برای تخلیه آن از دستتان استفاده کنید. این کار کاملا اشتباه است. کیست مویی کمر در افراد پر مو بیشتر دیده میشود. بهترین روش درمان آن لیزر یا جراحی است.
2- کیست سر
کیستهای سر که نام دیگر آنها پیلار است تودههای نسبتا خوش خیمی هستند که از فولیکول مو رشد میکنند. به طور کلی کیست پیلار روی سر ظاهر میشود. اما شما ممکن است آنها را در نواحی مانند سر، گردن، بازوها، صورت و پاها نیز مشاهده کنید. تودههای پیلار را نیز با نامهای ترری کلیم یا ون نیز نام گذاری میکنند. تنها روش برای از بین بردن آنها جراحی است.
3- کیست صورت
این توده از آب و مایعاتی پر هستند که به راحتی میتوان روی پوست آنها را تشخیص داد. تفاوت آنها با سایر کیست و آکنه در این است که شما میتوانید موهای نازک یا ضخیمی در آنها ببینید. اکثر افراد تصور میکنند که یک کیست معمولی و بزرگ روی صورتشان ظاهر شده در صورتی که سخت در اشتباهند و اگر برای درمان اقدامی نکنند، مشکلات بزرگتری برای آنها بوجود میآید.
4- کیست پیلونیدال واژن
موهای رشد کرده در واژن ممکن است باعث ایجاد کیست شود. این کیستها درونشان مایعاتی دارند که با مو همراه هستند. معمولا کیست ناحیه واژن نگرانی چندانی ندارد. شما میتوانید به راحتی خودتان آن را تخلیه کرده و یا بخواهید این کیست توسط پزشک تخلیه شود. در این صورت پزشک با ایجاد یک شکاف کوچک آن را تخلیه میکند.
5- کیست مویی زیر بغل
با وجود موهای زائد زیربغل مو به داخل برگشته و ایجاد کیست مویی میکند. لیزر موهای زائد به جلوگیری از این کیست کمک شایانی میکند. گاهی اوقات برای از بین بردن زائده میتوانید به پزشک مراجعه کنید.
6- کیست موی برگشتی دنبالچه
در گذشته کیستهای پیلونیدال یا کیست مویی دنبالچه اغلب با نام بیماری راننده جیپ نامیده میشدند زیرا این بیماری معمولا زمانی بوجود میآمد که افرادی که همیشه نشسته بودند به این عارضه دچار میشدند. کیست مویی دنبالچهای در ناحیه چین خوردگی باسن، شکاف بالای باسن یا مقعد ایجاد شده که در داخل آن مو رشد میکند. این کیست بسیار عفونی بوده و از آن خون و چرک ترشح میشود. درد کیست دنبالچهای از تمام کیستها بیشتر است.
7- کیست مویی باسن
بخش عمده ای از بیماری كيست مويي در ناحیه باسن رخ می دهد که علت آن موهای زائد اطراف مقعد است.
علت ایجاد كيست مويي چیست؟
علت دقیق ایجاد کیست مویی مشخص نیست، اما نظریههای مختلفی وجود دارد. بهعنوان مثال، یک نظریه این است که مشکل ممکن است از یک نابهنجاری جزئی که شما با آن متولد شدهاید، در پوست بین باسن ایجاد شود. این ممکن است توضیح دهد که چرا این عارضه در برخی از خانوادهها وجود دارد. بخشی از ناهنجاری در این قسمت از پوست شما ممکن است این باشد که موها به جای اینکه به سمت بیرون رشد کنند در پوست شما و به سمت داخل رشد میکنند.
تئوری دیگر این است که فعالیتهایی که باعث اصطحکاک میشوند، مانند نشستن، میتوانند موهایی را که در ناحیه رشد میکنند را، مجبور به فرورفتن در زیرپوست کنند. بدن این مو را یک چیز خارجی میداند و یک واکنش ایمنی در برابر آن ایجاد میکند، مشابه واکنشی که در برخورد با یک ترکش نشان میدهد. این پاسخ ایمنی، کیست را در اطراف موهای شما تشکیل میدهد. گاهی اوقات ممکن است فردی چندین سینوس داشته باشد که زیرپوست به هم متصل میشوند.
علاوه بر اینها تغییرات هورمونی و وراثت نیز ممکن است باعث ایجاد کیست مویی شود. تحقیقات نشان داده افرادی که پدرشان با این عارضه درگیر بودند، به احتمال بیشتری خودشان نیز با کیست مویی درگیر خواهندشد. در دوران بلوغ نیز، نوجوانان برخی تغییرات هورمونی را تجربه میکنند که ممکن است، باعث ایجاد مشکلات متابولیسمی در آنها شود؛ همین موضوع نیز باعث ایجاد کیستهای مویی در نوجوانان میشود که البته بعد از گذراندن این دوره دیگر خبری از آنها نیست.
اما بهطور کلی علت هر چه باشد، طبق عکس کیست مویی در مراحل اولیه هنگامی که تکههای مو در پوست شما «گیر» میکنند، آن را تحریک کرده و باعث التهاب میشوند. پوست ملتهب بهسرعت عفونی میشود و بنابراین یک عفونت مکرر یا مداوم در ناحیه آسیبدیده ایجاد میشود. عفونت باعث ایجاد سینوس میشود که اغلب حاوی تکههای مو شکسته شده است.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به کیست مویی هستند؟!
هرکسی ممکن است به کیست مویی Pilonidal Cyst مبتلا شود، اما برخی افراد در معرض خطر بیشتری هستند:
- افراد دارای اضافه وزن (از اضافه وزن تا چاق).
- افرادی که موهای ضخیم یا زمختتری دارند (این میتواند در خانواده شما ارثی باشد).
- افرادی که لباسهای تنگ میپوشند (این میتواند وضعیت پوست را بدتر کند).
- مردان (مردان سه تا چهار برابر بیشتر از زنان در معرض ابتلا به کیست مویی هستند).
- افراد بین سن بلوغ تا ۴۰ سالگی (میانگین سنی بین ۲۰ تا ۳۵ سال است).
- افرادی که تمام روز مینشینند (مانند رانندگان کامیون و کارکنان اداری).
اگر تا اینجای مطلب همراه ما بودید، احتمالاً این سؤال در ذهنتان شکل گرفته است که علائم عارضه کیست مویی چیست؟! همراه باشید تا علائم این بیماری را باهم مرور کنیم.
شناسایی علائم کیست مویی
کیست مویی چیست و چه علائمی دارد؟ ممکن است در ابتدا هیچ علائم کیست مویی قابل توجهی بهجز فرورفتگی کوچک و گودی مانند روی سطح پوست خود نداشته باشید. بااینحال، هنگامیکه فرورفتگی عفونی میشود، بهسرعت به کیست (کیسه بسته پر از مایع) یا آبسه (بافت متورم و ملتهب که در آن چرک جمع میشود) تبدیل میشود.
علائم عفونت عبارتاند از:
- درد هنگام نشستن یا ایستادن
- تورم کیست
- پوست قرمز و دردناک اطراف ناحیه عفونی
- ترشح چرک یا خون از آبسه و ایجاد بوی بد
- موهای بیرون زده از ضایعه
شما همچنین ممکن است با شدت کم تب کنید، اما این علامت کمتر رایج است.
پس از بیان علائم مو برگشتی میرسیم به یکی از مهمترین قسمتهای مطلب امروز؛ معرفی روشهای درمان کیست مویی، روشهایی که شاید بسیاری از شما تا به امروز بهطور کامل از آنها آگاهی نداشته باشید. پس با ما همراه باشید.
اندازه کیست مویی
اندازه کیست پیلونیدال می تواند متفاوت باشد. ممکن است کوچک شروع باشد و بزرگتر شود. برخی از افراد بر اساس اندازه کیست به دنبال درمان هستند. کیست کوچکی که هیچ علامتی ایجاد نمی کند معمولاً در خانه قابل درمان است. یک فرد ممکن است به دنبال یک گزینه جراحی برای کیست بزرگتر باشد. کیست بزرگ می تواند کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد، به خصوص اگر باعث درد یا علائم دیگر شود.
روشهای درمان کیست مویی
۱. درمان محافظه کارانه
اگر مورد شما در مراحل اولیه تشخیص داده شود و شما درد شدیدی را تجربه نکنید و هیچ نشانهای از التهاب روی پوست شما وجود نداشته باشد، احتمالاً پزشک آنتیبیوتیک وسیع الطیف و روش درمان خانگی کیست مویی را تجویز خواهد کرد. آنتیبیوتیک وسیع الطیف آنتیبیوتیکی است که طیف وسیعی از باکتریها را درمان میکند. مهم است بدانید که این کار مجرای سینوسی را بهبود نمیبخشد، اما عفونت و ناراحتی شما را تسکین میدهد. پزشک همچنین به شما توصیه خواهد کرد که یک معاینه بعدی انجام دهید، بهطور مرتب موهای محل موردنظر را بتراشید و به بهداشت، توجه ویژهای داشته باشید.
اما باید بدانید که درمان دارویی بهصورت بسیار محدود، انتخاب پزشکان برای کیست مویی است و نحوه درمان کیست مویی به صورت قطعی نیست.
۲. لیزر درمانی
در حال حاضر، با توجه به پیشرفت روزافزون پزشکی، بیماران دیگر ملزم به تحمل مشکلات جراحی به روشهای قدیمی و تحمل درد و ناراحتیهای بعد از آن نیستند. بیشک، بهترین درمان، لیزر کیست مویی است؛ که در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرد. شاید فکر کنید این روش احتمالاً بازگشتپذیر است، اما خیر!! لیزر بهعنوان روشی قطعی و بدون بازگشت شناخته شده و همچنین نیازی به بیهوشی یا بستری شدن در بیمارستان را نخواهد داشت.
لیزر درمانی میتواند موهایی را که ممکن است دوباره رشد کرده و باعث بازگشت کیستهای مویی شود را از بین ببرد شما می توانید برای این موضوع به بهترین مرکز درمان کیست مویی مراجعه کنید.
۳. لنسینگ
این روش علائم آبسه یا تجمع چرک در داخل سینوس را کاهش میدهد. قبل از این روش، پزشک به شما یک بیحسی موضعی میدهد. سپس از چاقوی جراحی برای باز کردن آبسه استفاده میکند و هرگونه مو، خون و چرک را از داخل آبسه پاک میکند.
سپس پزشک زخم را با پانسمان استریل میبندد و اجازه میدهد تا از داخل به بیرون بهبود یابد. زخم معمولاً در عرض چهار هفته بهبود مییابد و بسیاری از افراد نیازی به درمان بیشتری ندارند.
۴. تزریق فنل
برای این نوع درمان، پزشک ابتدا به شما یک بی حسکننده موضعی میدهد. سپس فنل را، که یک ترکیب شیمیایی است و بهعنوان ضد عفونی کننده استفاده میشود، به کیست تزریق میکند. ممکن است لازم باشد این روش چندین بار تکرار شود. درنهایت این درمان باعث سفت شدن و بسته شدن ضایعه میشود.
این درمان میزان عود بسیار بالایی دارد. بنابراین، در ایالاتمتحده غیر معمول است. پزشکان در برخی موارد به جراحی بهعنوان درمان انتخابی روی میآورند.
۵. بستن زخم به روش کاریداکیس:
کاریداکیس روشی را برای بستن زخم محل سینوس پیلونیدال پیشنهاد داده است که نوعی روش جراحی پلاستیک است. علاوه بر آنکه، گودی بین دوسرین اصلاح میگردد، خط اسکار محلترمیم زخم نیز به یکی از دو طرف منتقل میشود؛ بنابراین از تمام علل زمینهای که ممکن است باعث عود بیماری شوند، پیشگیری میگردد.
۶. عمل جراحي
اگر PNS عودکننده دارید یا اگر بیش از یک مجرای سینوسی دارید، پزشک شما احتمالاً یک روش جراحی را توصیه خواهد کرد.
در این روش، ابتدا به شما یک بیحس کننده موضعی داده میشود. سپس، جراح ضایعات را باز میکند و تمام چرک و باقی مانده را از بین میبرد. پس از تکمیل این فرآیند، جراح زخمها را بخیه میزند.
جراحی کیست مویی به دو روش صورت میگیرد:
- جراحی باز: جراحی باز کیست مویی به وسیله بیحسی نخاعی یا بیهوشی عمومی قابل انجام است. در این روش بافت حاوی کیست به وسیله جراحی بهطور کامل از ناحیه خارج میشود. اگر کیست بهطور کامل خارج نشود احتمال عود مجدد آن وجود دارد. از مضرات این روش میتوان به دوره نقاهت طولانی مدت آن، هزینه بالای عمل و تعویض پانسمانها اشاره کرد.
- جراحی کیست مویی پایین کمر به روش بسته: بعد از خارج کردن کیست، زخم به روشهای مختلف بسته میشود. این روش به دلیل کمتر تهاجمی بودن، عوارض کمتری دارد.
کیست مویی PNS چیست؟
سینوس پیلونیدال (PNS) که با نام کیست مویی یا مو برگشتی نیز شناخته میشود یک سوراخ در پوست است که معمولا در چین خوردگی باسن، شکاف بالای باسن یا هرجای دیگر از استخوان دنبالچه تا مقعد ایجاد میشود. علائم کیست مویی عموما به دلیل عفونت پوستی ایجاد میشوند و در داخل آنها مو رشد میکند. این نوع کیست معمولا عفونی شده، چرک و خون ترشح میکند و بوی بدی نیز میگیرد. اما چه زمانی درد آنها شدید میشود؟! درد کیست مویی به خصوص هنگام نشستن میتواند بسیار زیاد باشد.
بعد از عمل جراحی چه کنیم؟!
تمام دستورالعملهای پزشک خود را در مورد مراقبت بعد از عمل کیست مویی دنبال کنید، بهخصوص اگر نیاز به تعویض گاز استریل دارید. نکات دیگر:
- سعی کنید محل را تمیز نگهدارید.
- علائم عفونی جدید مانند قرمزی، چرک یا درد را بررسی کنید.
- با پزشکتان در تماس باشید و برای معاینهی بیشتر نزد او بروید تا بتواند نحوه بهبود کیست شما را ببیند.
درمان کامل شدنی است، اما به یاد داشته باشید که کیست مویی ممکن است عود کند حتی اگر یکی از آنها را با عمل جراحی برداشته باشید.
چگونه میتوان از کیست مویی پیشگیری کرد؟
چندین مرحله وجود دارد که میتوانید برای کمک به جلوگیری از ابتلا به کیست مویی یا جلوگیری از عود آنها انجام دهید. این مراحل عبارتاند از:
- از نشستن طولانی مدت (اگر شغل شما اجازه میدهد) خودداری کنید تا فشار بر ناحیه وارد نشود.
- تراشیدن موهای اطراف باسن (یک بار در هفته یا بیشتر).
- بهطور مرتب باسن خود را بشویید و خشککنید (برای تمیز نگهداشتن ناحیه).
- کاهش وزن (اگر در حال حاضر اضافه وزن دارید) برای کاهش خطر.
خودمراقبتی در طول درمان سینوس پیلونیدال
در حالی که سینوس پیلونیدال در حال بهبود است، می توان اقداماتی را در خانه انجام داد تا بهبودی راحت تر و راحت تر باشد. یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند در مورد نحوه تمیز نگه داشتن ناحیه، مانند انتخاب صابون و دفعات شستن ناحیه، پیشنهاداتی ارائه دهد. پس از جراحی، محل جراحی نیز نیاز به مراقبت با تعویض پانسمان دو یا سه بار در هفته دارد. در هر تعویض پانسمان می توان یک ضد عفونی کننده موضعی تجویز کرد و روی آن ناحیه اعمال کرد. محل جراحی نیز باید برای هر گونه علائم عفونت به دقت تحت نظر باشد. پزشک مراقبت های بهداشتی ممکن است تغییرات سبک زندگی را پیشنهاد دهند که ممکن است به بهبود یا جلوگیری از عود کمک کند.
فعالیت ها و مشاغلی که نیاز به نشستن طولانی مدت دارند، مانند رانندگی با کامیون در مسافت های طولانی، ممکن است یک عامل خطر برای ابتلا به بیماری سینوس پیلونیدال باشد.
انواع خاصی از ورزش ها مانند شنا، دویدن، فوتبال، هاکی و بیسبال نیز ممکن است بیماری سینوس پیلونیدال را بدتر کنند. این ممکن است به دلیل حرکات این ورزش ها باشد، مانند خم شدن عمیق زانو و توقف و شروع مکرر. اصلاح فعالیت بدنی یا تغییر به پیاده روی یا یوگا برای مدتی ممکن است کمک کند.
حمام کردن مهم است، اما حمام وان در طول درمان مناسب نیست. در عوض، هر روز با یک سر دوش دستی دوش بگیرید که می تواند آب را به ناحیه ای که قرار است تمیز شود هدایت کند. دوش گرفتن روزانه اغلب توصیه می شود. ممکن است صابون ضد میکروبی برای کمک به تمیز نگه داشتن ناحیه و جلوگیری از خطر عفونت توصیه شود. تمیز نگه داشتن بعد از اجابت مزاج نیز مهم است. هنگامی که سر دوش دستی در دسترس نیست، استفاده از دستمال مرطوب یا دستمال مرطوب مراقبت شخصی ممکن است مفید باشد.
از بین بردن موهای زائد به صورت منظم مانند مواد موبر (کرم های رفع موهای زائد)، اصلاح، کندن موهای زائد، یا لیزر موهای زائد ممکن است به جلوگیری از عود کمک کند. تراشیدن ناحیه برای از بین بردن موها حداقل به صورت هفتگی نیز پیشنهاد می شود. افراد ممکن است بخواهند تیغ هایی با سرهای باریک انتخاب کنند، مانند تیغ هایی که برای از بین بردن مو از خط بیکینی به بازار عرضه می شوند. اصلاح باید در جهت رویش مو انجام شود نه مخالف آن و باید مراقب بود که به پوست آسیبی نرسد.
لیزر موهای زائد نیز ممکن است گزینه خوبی باشد. می تواند به کاهش نیاز به اصلاح کمک کند. اما چندین قرار ملاقات طول می کشد تا کار کند، و تمام موها را از بین نمی برد. اجتناب کردن یبوست برای مدیریت درمان نیز مهم است. خوردن فیبر کافی و آب آشامیدنی در اجتناب از داشتن مدفوع سفت مهم هستند.
کیست در مقابل جوش در مقابل آبسه
کیست حفره ای روی پوست یا بدن است که پر از چرک است. اگر روی یا زیر پوست باشد، ممکن است مانند یک توده احساس شود. جوشیدن، ناشی از عفونت فولیکول مو است که به صورت یک توده قرمز روی پوست ظاهر می شود. آبسه یک پاکت چرکی است که از عفونت است. این می تواند در داخل بافت بدن باشد یا ممکن است پوست را درگیر کند. جوش ممکن است به آبسه تبدیل شود.
آیا کیست مویی می تواند کشنده باشد؟
در جواب کیست مویی کشنده است؟ باید گفت که این بیماری به تنهایی نمیتواند عامل مرگ یک انسان باشد. البته به این نکته توجه داشته باشید که میبایست برای درمان آن اقدام کنید. زیرا علاوه بر دردی که برای شما آزاردهنده است میتواند مشکلاتی را برای سلامتتان بوجود آورد. به طور مثال مشکلاتی که کیست مویی ایجاد میکنند عبارت اند از:
در صورتی که کیست چرکی شده باشد، میتواند باعث پراکندگی عفونت در سایر قسمتهای بدن شود. همین عفونت سیستم ایمنی شما را دچار ضعف میکند.
مبتلا شدن به سرطان پوست که به ندرت پیش میاید
هنگام تشخیص و درمان کیست مویی ممکن است پزشک برای تشخیص دقیقتر از ضایعه نمونهبرداری کند.
كيست مويي چه شکلی است؟
همانطور که در عکس مو برگشتی مشخص است، موی برگشتی یا سینوس پیلونیدال یک سوراخ کوچک تونل مانند در شکاف بالای باسن است. در نهایت با اطلاع از عکس موی برگشتی و اینکه مو برگشتی چیست، بایستی برای تشخیص و درمان قطعی زخم سینوس پیلونیدال به پزشک مراجعه کرد.
سینوس پیلونیدال چیست و چگونه درمان می شود؟
کیست مویی نوعی آبسه است که معمولا در استخوان دنبالچهای ایجاد میشود. کیست مویی یا کیست پیلونیدال علائمی مانند درد، قرمزی، ورم شدید و عفونت را دارد که با تشدید این علائم و بروز تب شدید میبایست به پزشک مراجعه کنید. البته جای نگرانی نیست چرا که با وجود تکنولوژی و روشهای درمانی جدید، بدون درد و خونریزی و با استفاده از لیزردرمانی میتوان بهترین راه درمان را برای آن انتخاب کنید.
ایا لیزر باعث کیست مویی میشود؟
لیزر موهای زائد نه تنها باعث کیست مویی نمیشود، بلکه احتمال ابتلا و عود بیماری کیست مویی را کاهش میدهد. از همین رو پزشکان توصیه میکنند از لیزر برای حذف موهای ناحیه کیست استفاده کنید.
اطلاعات تکمیلی کیست مویی | |
---|---|
📌انواع | کیست مویی کمر، کیست سر، صورت، واژن، زیربغل، دنبالچه |
💎دلایل | چاقی مزمن، موهای ضخیم و زمخت در بدن، لباس تنگ، افراد بین 20 تا 35، نشستن طولانی |
⭐علائم | تورم کیست، درد به هنگام نشتن، پوست قرمز، موهای بیرون زده از ضایعه |
👤 بهترین پزشک | دکتر ثابت |
✔روش های درمان | درمان خانگی، دارویی، با جراحی باز و لیزر |
⭕مراقبت های بعد عمل | ضد عفونی محل زخم، تغذیه مناسب، تراشیدن موهای اطراف باسن، کاهش وزن |
- اشتراک گذاری در :
دکتر بابک ثابت (متخصص جراحی عمومی)
دکتر بابک ثابت متخصص جراحی عمومی - نظرات و اینستاگرام دکتر بابک ثابت - آدرس مطب و شماره تماس دکتر ثابت برای نوبت دهی - وبسایت تخصصی دکتر بابک ثابت
- بدون نظر
ارسال دیدگاه