کلینیک زخم

چرا وقتی گرسنه نیستیم بی دلیل غذا می خوریم؟

آیا برایتان پیش‌آمده که در طول روز ناگهان احساس کنید که باید به سراغ یخچال یا کمد خوراکی‌ها بروید و چیزی از داخلشان بردارید و شروع به خوردن کنید بی‌آنکه احساس گشنگی کرده باشید؟! اما انگار نیرویی شمارا هل داده باشد! احتمالاً ۹۹ درصد ما جوابمان به این پرسش، مثبت است. حداقل برای ۹۹ درصدمان حداقل یک‌بار این اتفاق افتاده که بدون آنکه احساس گشنگی کنیم، به سراغ خوردنی‌هایمان برویم. اما چرا؟! چه چیزی مارا به سمت خوردن سوق می‌دهد؟! با ما همراه باشید تا شمارا از این مکانیسم جالب آگاه کنیم.
دلایل غذا خوردن وقتی گرسنه نیستیم؟
آنچه در این مقاله می خوانید:

۱۰ دلیلی که وقتی گرسنه نیستیم باعث غذا خوردنمان می‌شود؟

غذا می‌تواند حال ما را خوب کند، و در بسیاری از مواقع، لذت بردن از یک میان وعده سریع (حتی زمانی که گرسنگی خود را سیر نمی‌کنیم) می‌تواند خلق‌وخوی ما را تقویت کند، بهره‌وری ما را در محل کار بهبود بخشد یا روابط ما را آسان‌تر کند.

ما اغلب به دلایلی غذا می‌خوریم که ربطی به ارضای نیازهای فیزیولوژیکی ما ندارد. ممکن است در جشن، در پاسخ به احساسات یا از روی عادت غذا بخوریم. همه می‌دانند پرخوری ناسالم است. بااین‌حال، اغلب اوقات متوجه می‌شویم که وقتی گرسنه نیستیم در حال غذا خوردن هستیم، رفتاری که اکثراً قبول دارند فقط یک «عادت بد» است، اما هیچ‌کس به معنای واقعی یا علمی نمی‌تواند آن را رها کند.

باهم به بررسی ۱۰ دلیل رایج آن می‌پردازیم که عبارت‌اند از:

۱.خستگی

شما اغلب وقتی هستید و می‌خواهید از کاری اجتناب کنید و درعین‌حال کاری برای انجام دادن داشته باشید به سراغ یخچال می‌روید! مثلاً در محل کار، زمانی که می‌خواهید از یک پروژه خسته‌کننده یا تماس تلفنی با مشتری مشکل‌دار اجتناب کنید، ممکن است به اتاق استراحت بروید تا ببینید آیا خوراکی‌ها در دسترس هستند یا خیر.

۲.عصبی بودن

در موقعیت‌های اجتماعی، ما گاهی غذا می‌خوریم زیرا راحت‌ترین کار است یا به این دلیل که عصبی هستیم. «عصبی خوردن» زمانی می‌تواند اتفاق بیفتد که در موقعیت‌های اجتماعی قرار بگیریم که از آن مطمئن نیستیم. آیا تابه‌حال برایتان پیش‌آمده که در یک مهمانی به دلیل ناراحتی جلوی میز پیش‌غذا بایستید و بی‌وقفه از غذا‌های روی میز بخورید؟ این غذا خوردن عصبی است!

۳.خلاء عاطفی

برای بسیاری از مردم، غذا یک خلاء عاطفی را پر می‌کند. آسایش، گرما و احساس رضایت را فراهم می‌کند. همچنین می‌تواند ما را شاد کند و به ما احساس مراقبت بدهد. این برای بسیاری از افراد صادق است که بسیاری از درمانگران به‌طور خاص برای کمک به مراجعین آموزش‌دیده‌اند که طیف وسیعی از مسائل مربوط به غذا خوردن را تشخیص دهند و با آن‌ها برخورد کنند.

حتما بخوانید  درمان سوختگی دست کودک

۴.عادت

شما از روی عادت میان وعده می‌خورید. یک عادت غذایی بدون فکر ممکن است با یک کسالت ساده شروع‌شده باشد، اما اگر هرروز ساعت ۳ بعدازظهر شروع به بازدید از یخچال کنید. در نقطه مقابل، بدن شما شروع به انتظار غذا در ساعت ۳ بعدازظهر می‌کند. اگر همیشه تلویزیون را درحالی‌که غذا روی پایتان است تماشا کنید، همین امر صادق است و درنهایت، فراموش می‌کنید که چگونه برنامه موردعلاقه خود را بدون میان وعده تماشا کنید.

۵.خوردن غذا‌های محدود

شما غذا خوردن خود را محدود کرده‌اید. گاهی اوقات افراد زمانی که واقعاً گرسنه نیستند غذا می‌خورند، زیرا آن‌ها انواع خاصی از غذاها را محدود می‌کنند یا از انواع غذاها اجتناب می‌کنند. درنتیجه آن‌ها واقعاً راضی نیستند. یادگیری این موضوع که آن‌ها باید طیف وسیع‌تری از مواد غذایی را مصرف کنند باعث می‌شود تا به هوس‌های خود احترام بگذارند و وعده‌های غذایی متعادل‌تری بخورند.

۶.مکان‌های خاص؛ هوس‌‌های خاص

دکتر هاگینز می‌گوید که محیط‌های خاصی می‌توانند میل به خوردن را درزمانی که گرسنه نیستید تحریک کنند. رستوران مکان آشکاری است که میل به غذا را تشویق می‌کند، اما شما احتمالاً محرک‌های منحصربه‌فرد خود را دارید.

۷.ساعت این را می‌گوید

چون عقربه‌های ساعت به فلان ساعت مثلاً ۸ شب رسیده دیگر باید شام بخورید؟ مگر ساعت تعیین‌کننده زمان شام و ناهار شما است؟! زمان شام و ناهار خود را با میزان گرسنگی‌تان تنظیم کنید؛ هرگز چون عقربه‌های ساعت به فلان ساعت رسیده خودتان را مجبور به خوردن نکنید.

اگر گرسنه هستید پس شروع کنید ناهار بخورید اما اگر احساس گرسنگی ندارید صبر کنید تا بدن خودش بگوید وقت غذا خوردن رسیده است.

عوامل محیطی یا اجتماعی نیز می‌توانند نقش داشته باشند. شاید احساس کنید موظف هستید که هر بار که همکاران در اتاق استراحت جشن ترفیع یا تولد می‌گیرند، یک تکه کیک بردارید.

نظرات بیماران بعد از عمل لیزر با دکتر ثابت

برای مشاهده ویدیوهای عمل و نظرات بیماران بر روی لینک زیر کلیک کنید.

حتما بخوانید  پاک کردن تتو یا خالکوبی
دکتر بابک ثابت

آیا این وضعیت توضیح پزشکی دارد؟

در برخی موارد، یک وضعیت سلامت روانی یا پزشکی ممکن است علت بی‌دلیل غذا خوردن باشد. این شرایط عبارت‌اند از:

  • افسردگی
  • اختلال ملال پیش از قاعدگی (PMDD)
  • اختلالات اضطرابی
  • تغییرات هورمونی به دلیل تغییرات بدنی یا داروها
  • کمبود ویتامین یا مواد مغذی خاص

چگونه میل به غذا خوردن را وقتی گرسنه نیستیم متوقف کنیم؟

اگر متوجه شدید که می‌پرسید: «چگونه می‌توانم غذا را صرفاً به این دلیل که آنجا است، نخورم؟» این شش نکته می‌تواند مفید باشد.

۱. زمان گرسنگی واقعی خود را تشخیص دهید

درحالی‌که گاهی اوقات خوب است به سراغ یک میان وعده بروید، در نظر داشته باشید که ممکن است به دنبال چیز اشتباهی باشید.

شاید به دنبال کاهش استرس هستید، یا شاید خسته شده‌اید و به دنبال گذراندن زمان هستید. تشخیص اینکه زمان گرسنگی واقعی شما چه زمانی است، می‌تواند به شما کمک کند؛ پس تمرکز خود را از خوردن به رفع نیازهای اساسی خود تغییر دهید، بدون اینکه به سراغ نزدیک‌ترین میان وعده بروید.

۲. گرسنگی واقعی خود را سیر کنید

اکنون‌که می‌دانید واقعاً برای چه چیزی گرسنه هستید، وقت آن است که در نظر بگیرید چگونه نیاز خود را برآورده کنید.

اگر هوس راحتی دارید، می‌توانید با دنج‌ترین پتوی خود بخوابید. یا اگر استرس شمارا سنگین می‌کند، می‌توانید در یک فعالیت آرامش‌بخش شرکت کنید.

۳. با غذا صحبت کنید!

این یکی ممکن است تا حدودی احمقانه به نظر برسد، اما به حرف ما گوش کنید!

اگر می‌دانید به چیزی غیر از غذا نیاز دارید، سعی کنید به‌جای خوردن آن، با غذای خود صحبت کنید. می‌توانید روی آنچه واقعاً نیاز دارید تمرکز کنید و مستقیماً از غذایی که می‌خواهید بخورید بپرسید که آیا می‌تواند آن را برآورده کند.

اگر احساس می‌کنید پاسخ منفی است، به دنبال چیز دیگری باشید.

۴. به خود یادآوری کنید که هوس‌ها می‌آیند و می‌روند، اما تأثیر زیاده‌روی ماندگار است

هوس‌ها طبیعی و اغلب زودگذر هستند. درحالی‌که اشکالی ندارد که گهگاهی به آن‌ها حتی رسیدگی هم کنید، اما یک‌لحظه وقت گذاشتن قبل از اینکه زیاده‌روی کنید، می‌تواند باعث شود که هوس از بین برود. اگر باقی ماند، احساس کنید بعد از غذا خوردن چه احساسی دارید.

حتما بخوانید  بهترین دکتر تغذیه در تهران

ممکن است احساسی نظیر آنچه در ادامه ذکر می‌کنیم تجربه کنید:

  • سوءهاضمه
  • سوزش سردل
  • نفخ
  • معده درد یا گرفتگی
  • بی‌خوابی
  • ناامیدی
  • پشیمان شدن

در این لحظات یادتان باشد که با خودتان مهربان باشید. به‌جای توبیخ، یادآوری‌های مفید و مثبت به خود داشته باشید.

۵. خریدن وقت برای برسی بیشتر

گاهی اوقات، شما فقط در آن لحظه وقت ندارید تا آنچه را که واقعاً در حال وقوع است بررسی کنید – و این اشکالی ندارد!

به‌جای تسلیم شدن به هوس‌های خود، می‌توانید تصدیق کنید که واقعاً گرسنه نیستید و به خودتان فضایی بدهید تا بعداً گرسنگی واقعی خود را برطرف کنید.

اگر تمایل شما برطرف نشد، جستجوی راه‌هایی برای خرید زمان ممکن است کمک کند. به دنبال چیزهایی باشید که حواس شمارا پرت می‌کنند، نفس بکشید یا یک لیوان آب بنوشید.

۶. کمک بگیرید

کسانی که مبتلابه اختلال خوردن هستند ممکن است تغییری در رابطه خود با غذا و خوردن تجربه کنند.

تغذیه ناسالم، اختلال در غذا خوردن یا خوردن اقلام غیرخوراکی همگی از علائم احتمالی اختلالات خوردن هستند، مانند:

  • اختلال پرخوری: این شایع‌ترین اختلال خوردن است. فرد مقدار زیادی غذا را در یک بازه زمانی کوتاه می‌خورد، که اغلب باعث میل به حذف و به دنبال آن احساس شرم، اضطراب، ناامیدی یا خجالت می‌شود.
  • پیکا: افرادی که با پیکا زندگی می‌کنند به‌طور منظم اقلام غیرخوراکی مانند صابون، خاک، مو، ماسه یا چسب می‌خورند.
  • پاگوفاژی: این شکل از پیکا شامل میل به خوردن یا جویدن یخ است.
  • EDNOS: پزشکان اغلب تشخیص «EDNOS» را به کسانی می‌دهند که بیشتر اما نه همه علائم، سایر اختلالات خوردن را دارند. این می‌تواند شامل جویدن و تف کردن غذا بدون بلع واقعی باشد.
دکتر بابک ثابت
دکتر بابک ثابت

دکتر بابک ثابت متخصص جراحی عمومی - نظرات و اینستاگرام دکتر بابک ثابت - آدرس مطب و شماره تماس دکتر ثابت برای نوبت دهی - وبسایت تخصصی دکتر بابک ثابت

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟ ما در واتساپ آنلاین هستیم

برای اطلاع از هزینه عمل ها و مشاوره با پزشک در مورد:

1- درمان کیست مویی

2- درمان فیستول

3- درمان بواسیر

4- درمان زگیل

5- درمان میخچه

👇با شماره دکتر ثابت تماس بگیرید.👇